{ "title": "Köpek Balığı Cinsleri", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/kopek-baligi-cinsleri.jpg", "date": "21.01.2024 11:36:11", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Köpek balığı cinsleri, içinde en büyük olanı balina köpek balığıdır ve bunun dışındaki tüm köpek balığı cinsleri etçildir. Tüm iskelet yapısı kıkırdaktan oluşan köpekbalıklarının kemikleri ise bulunmamaktadır. Hem okyanus hem de tatlı suda bulunabilen köpekbalıkları genellikle, tropik sularda, kuzey denizlerinde ve derinlerde olmak üzere Akdeniz'de yaşamaktadırlar. Yumurtlayan ve doğuran cinsleri bulunan köpek balıklarının en bilinen cinslerini ise harhariyas, güneşleyen köpekbalığı, çizgili köpekbalığı, mavi köpekbalığı, çekiç köpekbalığı, camgöz, vatoz ve keler cinsi oluşturmaktadır. Ortalama olarak 25 yıldan daha az yaşayan köpekbalıklarının en uzun yaşayanı ise spiny dogfish türüdür.

Köpekbalıklarının denizde yenemedikleri tek hayvan olan zeki foklar, saldırgan olan köpekbalıklarının karın boşluğuna dalmakta ve köpekbalıklarının karınlarını deşerek onları mağlup edebilmektedirler.

Köpekbalıklarının duyuları da oldukça gelişmiştir. Köpek balığının en gelişmiş duyu organı, başlarının alt kısmında ve ağzın önünde bulunan burun delikleridir. Köpek balıkları koku alma duyuları sayesinde çok uzakta bulunan bir canlının varlığından haberdar olabilmekte ve bir damla kan kokusunu bile 3 kilometre uzaktan duyup, o bölgeye doğru hızla saldırıya geçebilmektedirler.

Köpek balıklarının koku alma duyularını görme duyuları tamamlamaktadır ve avlarını 30 metreye kadar duyularıyla, 30 metreden sonra ise gözleri ile avlamaktadırlar. Köpekbalıklarının gözlerinde hassas bir retina bulunmasından dolayı, çok zayıf ışıkta bile avlarını görebilmektedirler. Ayrıca, köpekbalıklarının gözlerine ışık fazla geldiği zaman, duyarlı zar bir çeşit koku diyaframı ile örtülmekte ve gözü korumaktadır.

Köpekbalıkları çok uzaktaki sesleri bile rahatlıkla duyabilmektedir. Tabi bu durumun oluşmasında sesin suda daha hızlı bir biçimde yayılıyor olmasının da etkisi bulunmaktadır.

Köpekbalıklarının genellikle damak zevkleri iyi olduğundan, beğenmedikleri bir yemek olduğu taktirde bunu fırlatıp, bırakmaktadırlar.

Köpekbalıklarının bu duyularından başka, vibrosyonları çok uzaktan algılamalarına yarayan organları bulunmaktadır. Köpekbalıkları, solungaçlarının hemen yanından başlayarak kuyruk bölümüne doğru uzanan bu organ sayesinde sudaki en küçük titreşimleri bile algılayabilmektedirler.

Köpekbalıkları bunun yanı sıra, akıntının ters olması durumunda bile işitme duyuları sayesinde sudaki titreşimleri hissederek, avına doğru hızla yönelebilmektedirler.

Köpek Balıklarının Cinslerinden En Bilinenleri

Asıl Köpekbalığı: Tropik ve kuzey denizlerde Akdeniz'de yaşayan asıl köpek balığının boyu 1,25-1,75 metre arasında değişmektedir ve yaşamlarını derinlerde sürdüren bu balıklar yumuşakça ile kabuklulardan beslenmekte ve mayıs ile haziran aylarında kıyı bölgelere gelerek yaşamlarına bu bölgelerde devam etmektedirler.

Mavi Köpekbalığı: Tropik ve ılık denizler ile Akdeniz'de ve Avrupa kıyılarında yaşayan mavi köpekbalığının boyu 3,5-4,5 metre arasındadır. Pamuk balığı olarak da bilinen mavi köpekbalığının, testere gibi kuvvetli dişleri vardır ve insanlar tarafından en korkutucu ikinci köpekbalığı cinsidir.

Asıl Harhariyas: 40'a yakın türü bulunan ve Atlantik denizi ve Akdeniz'de yaşayan asıl harhariyas türü, 2.25 metre uzunluğuna sahiptir. Denk geldiği balığı yutan asıl harhariyas, insanlar için en korkutucu birinci köpekbalığı türüdür.

Mahmuzlu Camgöz: Atlantik ve Akdeniz'de yaşayan mahmuzlu camgözün boyu yaklaşık 1,5 metredir ve bu köpekbalığı türü her iki yılda bir 6-12 arası bir sayıda yavru dünyaya getirmektedir.

Siyah Camgöz: Avrupa denizlerinde yaşayan siyah camgözün boyu yaklaşık 45 cantimetredir ve ortalama olarak 10-20 arası yavru dünyaya getirmektedir.

Çekiç Balığı: Akdeniz'de ve tropik denizlerde yaşayan çekiç balığının başı çekiç biçimindedir ve oldukça saldırgan bir köpekbalığı cinsidir. Boyu 3 ile 5 metreye kadar ulaşabilen çekiç balığının ağırlığı ise yaklaşık 200-300 kilo arasındadır.

Güneşleyen Köpekbalığı: Genellikle okyanuslarda yaşamlarını güneşleyen köpekbalığının boyu 13 metreye, ağırlığı ise 400 kiloya ulaşmaktadır. Güneşleyen köpekbalığı ismini denizin üzerine yatıp ısınmasından dolayı almaktadır ve avlanırken amacı saldırdığı avını öldürmek değil, ondan bir parça koparmak olmaktadır.
" } ] }