{ "title": "Koi Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/koi-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 12:13:00", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Koi balığı, atası sazan balığı olan, büyük akvaryum ve havuz balıklarıdır. Oldukça çeşitli renklerde ve desenlerdeki bu balığa olan ilgi fazladır. Uzun bir ömre sahiptirler. Ortalama 25-36 yıl yaşarlar. Yaşam sürecekleri ideal su ısısı 22-24 derecedir. Tuzlu suları pek sevmezler. Suyun sertlik derecesi 75-150 ppm arasında olmalıdır. Durgun sularda yaşamayı severler. Bahçelere yapılan küçük havuzlarda, devir daim olursa rahatça yaşayabilirler. Bu balıklar kendilerinden küçük balıklarla beslenebilir. Ortalama boyları 20 cm'ye kadar olur, bazıları daha fazla uzayabilir. Bu nedenle akvaryumda bakılacaksa, büyük boyda olanlar tercih edilmelidir. Beslenmeleri için özel koi balığı yemleri, canlı yemler verilebilir. Bazen haşlanmış ıspanak verilmesi de iyidir.

Koi balığı üretimi nasıl yapılır?

Koi balığının sağlıklı bir yaşam sürmesi için, her sene yumurtlatılması yararlıdır. Çünkü yumurtlamadıklarında renkleri farklılaşır, o güzelim desenlerinde bozukluk olur. Balıkların hem görsellikleri kaybolur hem de değerleri azalır. Uygun yumurtlama yöntemlerinin kullanılmaması halinde, balıklar rastgele alanlara yumurtlar. Bu yavru alımını düşürür. Yaşam sürdükleri alanlarda yeterince bitki olmazsa, yavru kaybı da fazla olur. Ergin balıklar tarafından yavrular yenilebilir. Üretim için damızlık yapılacak koi balığının yaşı önemlidir. Ayrıca üretim için aynı büyüklüklerde 1 dişi, 1 erkek olarak eşit balığın olması tavsiye edilir. Çiftleşme mevsime ve suyun sıcaklığına göre değişir. İyi koşullar sağlandığında, Nisan ayı ve Temmuz ayı arasında koi balıklarından yumurta alınabilir. Koi balıkları çoğunlukla sabahları erken saatlerde yumurtlar. Yumurtlama saat dokuza kadar olmazsa, gün içinde de olmaz. Bu durumda balıklara az yem verilmeli ve rahat etmeleri sağlanmalıdır.

Koi yavrularının larva döneminde başta filtre sistemi devreye sokulmamalı, ancak su kirletilmeden yemleme yapılmalıdır. Larvaların çıkışında ilk 24 saat ilave yem verilmeyebilir. Çünkü kendi besin keselerini kullanırlar. Daha sonraki 3 ayda her gün 5 defa yemlenmeleri yeterli olur.
" } ] }