{ "title": "Kofana", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/kofana-1269.jpg", "date": "20.01.2024 00:25:57", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kofana, lüfer balığının büyüğüdür. Vücutları uzun, sırttaki yüzgeçleri iki tane, kuyruğu çatallı, ağızları büyük, dişleri sivri ve çenesi kuvvetlidir. Yan tarafları hemen hemen düz olup, pullarla örtülüdür. Sırt kısmı koyu mavi yeşilimtırak, alt kısmı gümüşi, yanlar daha açık renkli ve karnı da parlak beyazdır. Keskin dişleri vardır. Uzunlukları 110 cm'ye, ağırlıkları 11,5 kg'a ulaşabilir. Alt çene, üst çeneye göre biraz daha öne doğru bir biçimdedir. Canavar ruhlu, çok kuvvetli bir çeneye ve dişlere sahip bir balık olup, gördüğü her türlü balığı zevkle parçalayarak yer. Dişleri jilet gibi keskindir.

Kofana ırkının özellikleri nelerdir?

Kofananın küçüğüne lüfer, büyüğüne de sırtıkara olarak isimlendirilir. Mayıs ayının sonuyla itibariyle üreme dönemine girer ve haziran aynın ikinci haftasına kadar devam eder. Ekim başı gibi Karadeniz'de yumurtlayan balıklar İstanbul boğazından Marmara Denizine geçmeye başlarlar. Marmara Denizinde, Boğazlar da ve Karadeniz de avlanan bir göç balığıdır. Olta, zıpkın ve gırgır ağlarıyla avlanabilmektedir. Zoka, olta ve kaşık ile tutulması durumunda kofanın ağzından iğneyi çıkarırken çok dikkatli olmalıdır. Günümüzde çok nadir olarak görülmektedir.

Kofananın pişirilmesi

Kofana, beyaz eti beyaz olup çok lezzetlidir. Kofananın bilhassa odun kömüründe ızgarası çok lezzetli olmaktadır. Tuzlaması veya fileto çıkarılıp ufak parçalar halinde kızartması da güzel olur.
" } ] }