{ "title": "Kılıç Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/kilic-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 12:07:54", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Kılıç balığı, çok eskilerden beri herkes tarafından bilinen ve fiziki olarak farklı özellikleri bulunan bir balıktır. Tuzlu su balığı olan kılıç balığı şekli itibari ile ülkemizde \"kılıç balığı\" adını almıştır. Üst çenesi bir kılık gibi keskin ve oldukça uzun olan bu balık türü işte bu özelliği ile çok rahat bir şekilde avlanarak hayatını sürdürmektedir. Kılıç balığının üst çenesi böylesine keskin ve uzun olması nedeni ile bu balık son derece tehlikeli ve yırtıcı bir özellik göstermektedir. Bu nedenle denizlerde bulunan bu balığa çok dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü bu balığın yağacağı ani hareketler ve diğer saldırma durumları sizleri ağır bir derecede yaralamak için yeterli olacaktır. Kılıç balığını diğer balıklardan ayıran özellikleri arasında, sadece uzun ve keskin olan üst çenesi değil bir de vücut kaslarının ürettiği ısıyı kullanarak, bu ısıyı görüş mesafesini ve görüş değerlerini arttırmakta kullanması gibi bir özelliği de bulunmaktadır. Vücutta bulunan kasların hareketi ile ortaya çıkan ısı, farklı şekillerde vücut tarafından kılıç balığının gözlerine gitmektedir. Kılıç balığı işte bu sayede son derece soğuk denizlerde bile çok rahat bir görüş sağlayarak yaşamını sürdürmektedir. Öyle ki bu balık denizin metrelerce dibine bile çok rahat bir görüş sağlar.

Kılıç balığının görme durumu çok farklı kimyasal olaylar ile gerçekleşmektedir. Bu nedenle diyebiliriz ki kılıç balığında bulunan görme sistemleri diğer balıkların görme sisteminden çok daha farklıdır. Kılıç balığının görmesi için vücudu içerisinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar hava sıcaklığına bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Öyle ki bu balığın vücudunda görülen kimyasal reaksiyonlar hava sıcaklığı arttıkça daha az gerçekleşir. Çünkü kılıç balığının gözleri sıcak ortamda çok daha rahat bir şekilde görevini yapar. Bunun yanında kılıç balığının gözleri soğuk havalarda bu kimyasal reaksiyonlara ihtiyaç duyar ve bu nedenle vücut içerisinde sıcaklığa göre kimyasal reaksiyon şiddeti artar. Bu nedenle kılıç balığı, eğer çok daha iyi bir görüş istiyorsa vücudunu hareket ederek ısıtmalıdır. Aksi durumlarda bu balığın görüş kalitesi son derece düşüşler gösterecektir. Kılıç balıklarının bir diğer özelliği de tabi ki son derece hızlı yüzmeleridir. Bu balık türü fiziki özellikleri ve vücudunda bulunan kaslar nedeni ile oldukça hızlı bir şekilde yüzerler ve anide hızlanabilirler. Bu durum aslında biraz vücudun dış görünüşü ile bağdaştırılır. Çünkü kılıç balıklarının sivri bir yapısı olduğu için bu balıklar, hareket sırasında denizin karşıdan yaptığı etkiyi son derece minimuma indirerek karşıdan gelen gücü ortadan kaldırırlar. İşte bu nedenle kılıç balıkları normal hızlarından biraz daha hızlı yüzer.

Ülkemizde eski zamanlarda özellikle İzmir körfezinde kılıç balıklarına oldukça bol miktarda rastlanırdı. Fakat günümüzde bu bölgelerde sanayileşme durumunun artması ile kılıç balığına rastlanamaz hale gelinmiştir. Öyle ki bu balıkların sesten ve sanayi atıklarından etkilendikleri için bu bölgelerden göç etmesi ile bölgede ancak diğer farklı tür balıklar kalmıştır. Bunun yanında kılıç balıkları genellikle tek başına gezmezler. Sıcak ve ılık sularda genellikle çift olarak gezen kılıç balıkları yaklaşık olarak iki iç metreye kadar boyları bulunmakla uzunluğu nedeni ile de insanları son derece şaşırtırlar. Uzunluğunun yanı sıra ağırlıkları da 200 kiloya kadar çıkan bu balıklar avlandıklarında son derece hızlı bir şekilde satılır. Çünkü kılıç balıklarının etleri de oldukça lezzetlidir. Bu durum kılıç balığının daha değerli olmasına neden olmaktadır. Kılıç balığı denizin yaklaşık 800 metre dibine kadar inebilen balıklardır. Üstelik bu balıklar yırtıcı balıklar olduğu için kolay kolay av olmazlar. Özellikle eylül ve şubat aylarında Akdeniz ve Ege kıyılarında rastlanan bu balıkları her mevsimde gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz. Öyle ki bu balıklar son derece lezzetli eti ile sofranıza tat katacaktır.
" } ] }