{ "title": "Kefal Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/kefal-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 15:48:49", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "Kefal Balığı, İngilizce de Striped Mullet Mugilidae familyasına üyedir. Kefal balığı Has Kefal olarak da bilinmektedir. Sazan balığının akrabası olarak bilinen kefal balığı ülkemizde de çok sık bulunan bir balık çeşididir. Özellikle üremeleri ülkemizde Nisan ayında başlar ve bazı bölgeler de Haziran ayının sonuna kadar devam eder. Kefal balıkları şekilsel olarak füze şeklinde olup hafif basıktır. Kefal balıklarının üst dudak kısımları yumuşatır ve pürüzsüz görünmektedir. Kafası iridir. Üst kısımları pullu ve sert görünmektedir. Pişirilmeden önce temizlenmesi gerekir. Ağzın da sadece kadife dişleri bulunur. Gözleri iri ve bir perde ile kapalıdır. Renk olarak vücutlarının üst yanı sırt kısmı gri, yanları ise mavimsi bantlara benzemektedir. Kör bağırsak iki kısımdan oluşmaktadır. Kefal balıkları ortalama 10-15 yıl yaşar ve 60-70 cm boy ve 9 kilo ağırlığı erişebilirler. Kefaller diğer balıklardan göz üzerinde kalın yağ kapakçığı ve anüs isin sayısının azlığı ile ayrılırlar.

Kefal balıkları lavralar, tatlı su kefali, suya düşen tırtıllar, sinekler, çekirge, kendinden küçük balıklar, yavru su kuşları, küçük kabuklular, suya düşen bitkiler, yosunlar, kiraz ve dut gibi meyve parçaları ve tohumlarıyla doğal olarak beslenmektedir. Kefal balıkları genellikle akarsuları sevmektedir. Temiz, durgun ve berrak suları bulunan göletler de çok sayıda bulunurlar. Kefal balıkları bu tip göletlerin genellikle kuytu yerlerinde yaşarlar. Yanı kayalıkların, ağaçların, kamışlıkların, sık bitki örtülerin suların üzerine eğildiği gölgelik sessiz kısımları tercih etmektedir. Kefal balıkları avlanma zamanların da suyun yüzeyine çıkarlar. Kış ayların da ise suyun daha derinliklerine çekilirler.

Kefal balıklarının avlanılması zor olmak ama zevkli olmaktadır. Yapısal olarak ürkek, çekingen ve zeki olan kefal balıklarını avlarken ince misina kullanılması önerilmektedir. Kullandığınız oltanın bedeni kalın olursa çok çabuk fark eder. Ürkek bir yapıya sahip olan kefal balığını avlarken avlanma yerine sessizce yaklaşılmalıdır. Avlanma esnasında kendinizi göstermemeye dikkat edin. Oturmalı ve gizlenmiş olmanız gerekir. Gölgenizin dahi suyun yüzeyine yansımasına engel olmasınız. Çünkü kefal balıkları ürkek ve ayını zamanda çok zeki balıklardır. Kefal avlanırken genellikle doğal yemler kullanılmaktadır. Olta yemine ürkek yaklaştığı için şamandıranın uzun ve ince olan kalem şamandıra kullanılması önerilmektedir. Böylece kefal balığı yemi daha rahat kapabilir.

Kefal balığını avlarken doğal yem olarak; ekmek içi, solucan, tavuk ciğer, kemik kurdu, tırtıl, arı, sinek, sümüklü böcek ve küçük balık türleri ve bulunduğunuz yer de yetişen meyve de kullanabilirsiniz. Ciğer gibi ürünleri yem olarak kullanırken balığın oltaya daha kolay takılabilmesi için ciğerleri iğne büyüklüğünde iğneyi kapatacak şekilde doğrayın ve suyu çekilene kadar bekleyin. Göçmen olmayan kefal balığı yaz ayları dışında çok lezzetlidir. Genellikle bütün denizlerde yetişir. Özellikle sonbahar, ilkbahar ve kış aylarında lezzetli olması nedeniyle çok sık tercih edilir. Kefal balığının pilakisi ve buğulaması yapılmaktadır. Aynı zamanda tütsülüsü tercih edilmektedir.
" } ] }