{ "title": "Kaya Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/kaya-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 03:27:36", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Kaya Balığı, Gobiidae familyasından olan kaya balığının 200 fazla Çinsi ve 2.000'den fazla da türü bulunmaktadır. Disk şeklinde leğen yüzgeçlere sahip olan kaya balığı, genellikle kayalara ve mercanlara uyum içerisinde olarak emicilik yaparken görülebilmektedir. Aynı zamanda, kaya balıkları akvaryumda da tankın cam duvarına yapışmış ve esmer bir şekilde görülmektedirler.

Kaya balıkları beş türe bağlı olarak yüzlerce yumurtayı bitki örtüsü, mercan ya da bir kaya üzerine bırakabilmektedirler ve döllenen yumurtaları da erkek avcılardan koruyabilmek amacıyla dişi kaya balıkları, yumurtaların üzerine tortu bırakmaktadırlar. Larvaların yumurtadan çıkma işlemi birkaç gün sürmektedir ve ilk çıktıklarında şeffaf bir halde olmaktadırlar. Daha sonra ise kendilerine uygun bir alan bulmanın ardından renklenmeye başlamaktadırlar. Sıcak sularda yaklaşık bir ay içerisinde, serin sularda ise iki yıla kadar uzayabilen bir zaman içerisinde yetişkin boylara ulaşabilmektedirler.

Kaya balıklarının birkaç türü, seks için cinsiyet değiştirebilmektedir ve erkek cinsiyete geçebilmektedir. Kaya balıkları genellikle dişi olarak dünyaya gelmekte ve cinsiyet değiştirmeleri ise yumurtalarını korumak için olmaktadır. Kaya balıkları, türleşmenin erken evrelerinde evrilmektedir. Karidesler ile ilişki kuran kaya balıkları, karidesin kum yuvalarında beraber yaşamaktadırlar ve bir birleri ile temas kurmak için karidesin antenlerini kullanmaktadırlar. Bu kaya balıklarına bekçi ya da karides balığı adı verilmektedir. Kaya balığı sayesinde, karidesler yaklaşan tehlikelerden haberdar olabilmektedirler. Aynı zamanda, kaya balıkları da yumurtaları için güvenli bir yer bulmuş olmaktadırlar ve böylece kaya balığı ile karides çıkar ilişkisi kurmuş olmaktadırlar.

Ukrayna'da ciddi bir ticari önemi bulunan kaya balığı, Azak denizi ile Karadeniz'de avlanmaktadır. Kaya balıklarının ticarette en fazla yer tutanları ise yuvarlak kaya balığı, maymun kaya balığı, kurbağa kaya balığı ve İtalya'da çokça avlanan bir ticari balık olan çimen kaya balığıdır.

Ayrıca, kaya balıklarının birkaç türü de akvaryumlar için ideal olmasından dolayı çokça tutulmaktadırlar. Kaya balıkları içinde akvaryumda en fazla tutulan kaya balığı türü ise neon kaya balığı türü olmaktadır. Bekçi kaya balığı da denilen randall karides kaya balığı ise tuzlu su akvaryumlarında sıkça tutulmaktadır. Kaya balıkları akvaryumda bulunan diğer balıklar ile kendi huzurlu bölgelerini oluşturarak geçimli ve uyumlu bir şekilde yaşayabilmektedirler.
" } ] }