{ "title": "Karides Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/karides-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 17:47:16", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Karides balığı, Özellikle denizde kumluk bölgelerde yaşamaktadır. Karides, Avrupa denizlerinde ve Kuzey Amerika kıyılarında yaşamakta olan, kabuklular sınıfındandır. Silindir vücutlu, uzun duyargalı ve boyları 4-6 cm arası değişmektedir. Karides balığının vücudu kalsiyum karbonattan meydana gelen bir zırhla kaplıdır ve gövdesi eklemli şeklindedir. Karides balığı tatlı suda yaşayan türleri yumurtaları bıraktıktan sonra yumurtalar açılıncaya kadar bacakları arasında tutmaktadırlar. Denizel türlerde yumurtalar sırt bölgesinde gelişmekte açılması için suya bırakılırlar. Karidesin vücut renkleri bulunduğu ortama uyacak şekilde değişe bilmektedir. Küçük balıklarla beslenen büyük kıskaçlı avcı tiplerden olduğu gibi, kumlar arasında bulduğu besin parçacıklarıyla beslenen çöpçü tipleri de bulunmaktadır. Karides balığının bazı türlerinde besinleri rahat toplamak için kıskaçları üzerinde kıllar bulunur. Balıktan sonra en çok tüketilen deniz canlısı karides balığıdır. Az oranda kalori ve doymuş yağ içeren karides sağlıklı tüketilen besin maddelerinden biridir.

Karidesin faydaları nelerdir?
Karides balığı pişirme

Kabuklu ve kabuksuz şekilde pişirilebilir. Karidesin temizlenmesinin kendine has bir yöntemi vardır. Temizlerken başını ve bacaklarını önce, ardından kuyruğundan tutularak kabuğunun sıyrılması gerekir. Donmuş karidesler temizlenirken öncelikle tamamen çözülmesine izin vermeyin. Karides hafif buzlu durumdayken kabuğunu soymak daha kolay olmaktadır. Karidesin bağırsakları haşlamadan ya da pişirmeden önce çıkarılması gerekir. Bunun içinde sırt kısmını hafif şekilde çizerek bağırsaklarını dışarı çıkarabilirsiniz. Bu işlemlerden sonra karides balığınız hazır hale gelmiş olur. Tarifinize göre pişirmeye başlayabilirsiniz.
" } ] }