{ "title": "Kalkan Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/kalkan-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 00:44:52", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "Kalkan Balığı, Latince de Scophthalmus maximus olan kalkan balığı genellikle suyun dibin de yaşayan bir balık türüdür. Dip balığı olarak bilinen kalkan balığı Karadeniz de çok sık tanınmaktadır. En çok Karadeniz de rastlanan bu balık türü Boğazlar, Ege, Marmara ve Akdeniz de çok seyrek bulunmaktadır. Kalkan balığı Karadeniz balığı olarak da bilinir. Bu nedenle çok gezginci bir balık değildir. Kalkan balıklarının hemen hemen bütün hayatı dipte yaşayarak geçmektedir. Kalkan balığının diğer türleri Atlas Okyanusu, Batı Akdeniz ve şimal Denizin de yaşamaktadır. Kalkan balığı ortalama 30-35 yıl yaşamaktadır. Yaklaşık 1 m. Boyuna erişebilirler. Bu balık türü suyun 400-450 m. Derinliğe kadar inebilir. Oldukça obur ve etçil olan kalkan balığının erkekler 6-7 yaşlarında dişileri de 5-6 yaşlarında olgunlaşmakta ve üremeye başlamaktadır. Kalkan balığının üremesi için 10-15 derecelik sular yeterli olmaktadır. Üremeleri genellikle Nisan. Ayından başlayarak Haziran ayına kadar devam etmektedir. Kalkan balığının yumurtaları suda yüzen yumurtalardır. Yumurta çapları ortalama 0.80-1.25 mm arasındadır. Larvaları kurt benzeri yapıda oldukları için erginlerine fazla benzemezler. Kalkan balığının yavruları yaklaşık 2 hafta sonra füze şeklini alarak derinliklere doğru yüzmeye başlar. Bir ya da bir buçuk ay sonra üst tarafları yosunlaşmaya başlar ve yüzme keseleri kaybolur dipteki yaşama uyum sağlamaya başlar. Üreme dönemin de milyonlarca yumurta vermesi ve aynı zamanda etinin lezzetli olması ekonomik değerini yükseltmektedir.

Her mevsim kalkan balığı bulmak mümkündür. En lezzetli oldukları aylar genellikle Ocak ve Mart aylarıdır. Kalkan balığının genellikle tavası tercih edilmektedir. Besin değerlerinin yüksek olması ve lezzetli olması nedeniyle çok sık tercih edilmektedir. Aynı zamanda buğulaması ve kâğıt kebabı da çok lezzetli olmaktadır.

Ekolojik Özellikleri Nelerdir?

Scophthalmidae ailesin de yer alan kalkan balıklarının yassı vücutlu balıklardır. Üst tarafta yassılaşmış olan bu balık türü genellikle suyun en dibinde gözlerine kadar kumla örtülü yaşamaktadır. Zeki olan kalkan balıkları avı yaklaştığında aniden ortaya çıkarak büyük ağzı ile avını yakalar. Dip balığı olan kalkan balığı ara sıra yüzgeçleri yardımıyla 45-55 cm yükseklikte planör gibi kısa mesafeli yüzebilir. Ülkemizde en çok Karadeniz de bulun kalkan balığının üretimi Kuzey Avrupa ülkelerin de yapılmaktadır. Ülkemizde yanlış ve fazla avlanmadan dolayı azalan kalkan balığı İngiltere'de nükleer elektrik santralleri deşarj sularında yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Biyolojik Özellikleri Nelerdir?

Yanlardan yassı bir görünümü olan kalkan balıklarının vücutları yuvarlaktır. Alt kısımları tamamen düzdür. Yüzey kısmı yanı derisi az pullu kemiksi plaklarla kaplıdır. Gözleri iri ve vücudun sol tarafına yerleşmiştir. Hemen hemen bütün yüzgeçleri yumuşaktır. Sırt yüzgeçleri gözlerinin önünden başlayarak kuruk kısmına kadar devam eder. Kalkan balıklarının ağızları çok büyüktür. Ağızları çok fazla açılır. Hatta açılan ağız gözlerinin ilerisine kadar uzanabilir. Yüzgeçlerinin bir kısmı ser bir kısmı da yumuşaktır. Göğüs yüzgeçleri küçük ve yumuşaktır. Kuyruk yüzgeci sert ve anüs yüzgeçlerinden tamamen ayrılmıştır. Kalkan balıkları 80 m kadar derinlikler de kumlu ve çamurlu bölgeler de yaşarlar. Genellikle kendinden küçük balıklarla ve kabuklularla beslenir.
" } ] }