{ "title": "Japon Balıkları Nasıl Yumurtlar", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/japon-baliklari-nasil-yumurtlar.jpg", "date": "19.01.2024 18:46:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Japon balıkları nasıl yumurtlar, Japon balıkları akvaryumcuların en fazla rağbet ettiği balık türleridir. Balıklar 1 yaşına geldikleri zaman üreme çağına ulaşmış olurlar. Üremede en verimli dönemleri 3 yaşına geldikleri zamandır. Çiftleşme bakımından hazır olan erkek japonun solungaç kapakları ve yan yüzgeçleri üzerinde beyaz benek gibi noktacıklar olur. Ancak her Japon balığında bunlar belirgin olmayabilir. Çünkü balıklar çeşitli yapay seleksiyonlara uğramışlardır.

Japon balıkların yumurtlaması

Japon balıkların yumurtlaması için en uygun sıcaklıklar 10-26 derece, en ideali 20 derecedir. Özellikle erkek ve dişileri daha önceden besiye ayırarak, daha sonra birleştirmek yumurtlamada başarıyı yükseltir. Bunun için 3 erkek ile 2 dişi en uygunudur. Akvaryumdaki 2 derecelik sıcaklık yükselmesi üremeyi tetikleyici bir etkendir. Bu durumda balıklarda hemen üreme için kovalamacalar başlar. Kovalama sırasında erkek dişinin karnına vura vura kovalar, dişinin hazır olması halinde etrafa yumurtaları saçtığı görülebilir. Bu yumurtalar hemen değdiği yere yapışır.

Dişi yumurtaları takımlar şeklinde atar. Bunların içinde en iyileri ilk defa attıkları yumurtalardır. Erkek Japon ise yumurtaları hemen döllemeye başlar. Sağlıklı, iyi bir dişi bir defada 500-2000 arasında yumurta vermektedir. Erkek tarafından döllenmeyen yumurtalarda yapışkan olur. Ancak bunlar birkaç saatte beyazlaşmaya başlar. Bu durumda akvaryumdan beyazlaşan yumurtaların çıkarılması gerekir. Bu sayede daha fazla yavru alınabilir. Bu yumurtlama aşaması yaklaşık 3 saat kadar devam eder. Yumurtlama tamamlandığında, akvaryumun içinden dişi ve erkek Japon balığı hemen alınmalıdır. Eğer başka balıklar varsa, bunlarda alınmalıdır. Bunun ardından akvaryumdaki suyun litresine %1'lik metilen mavisi 1 damla olacak şekilde damlatılır. Ancak bunu kesinlikle abartmamalısınız. Çünkü yavruların ölmesine neden olabilir.

Japon balıklarının yumurtlaması sabah saatlerinde, sıcak suya olur. İlk önce arkadan çıkan yumurtalarda önce kuyruk görülür. Kafaları çıktığı zamanda boyları yaklaşık 1,5-3 milimetre kadar olur. Yumurtalarda aynı zamanda yumurta kesesi de olur. Yarı saydam olan yumurtaların rahatsız edilmemesi gerekir. Bunların 18 derecede durmaları halinde, 8 gün içinde hava keseleri dolar. Göğüs yüzgeçleri çıkarak, yiyebilecekleri büyüklükte yemi yemeye başlarlar. Bu sürenin kısalması sıcaklığın artmasıyla olur. Fakat bu durumda yumurtaların daha fazlası mantarlaşmaya başlar. Bundan sonra yavrular iyi bakılmalı, atılan yemleri 20 dakikada yemediklerinde hemen akvaryumdan almalısınız. Büyüyen yavrular başka akvaryuma alınmalıdır.
" } ] }