{ "title": "Japon Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/japon-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 07:45:15", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Japon balığı, carassius auratus Latince adı olan sazangiller familyasına ait olan bir balık türüdür. Asya kökenli olan balıklar hem etçil hem de otçul beslenirler. Japon balıkları çaprazlama yöntemiyle değişik renk ve desenlerde üretilmiştir. Suriye japonu, shubunkin gibi bazı türleri soğuk suyun içinde de yaşar. Bu nedenle akvaryumda balık bakmak isteyen hobiciler, başlangıçta bu balık türlerinden besleyebilirler. Tek tür olarak Japon balığı bakıldığında, akvaryumda ısıtıcı kullanılmasına gerek kalmaz. Balıkların vahşi türde olanları 4-30 derece sıcaklıkta, ranchu, oranda gibi daha süslü olan türleri de 18-25 derecede yaşam sürebilirler. Barışçıl bir tür olup, suyun içinde tabanda ve orta seviyede yüzerler. Japon balıklarının boyu en fazla 35 cm'ye kadar olur.

Japon balıklarının özellikleri nelerdir?

Üreme: Şartlar uygun olduğunda ve damızlık balıklar iyi seçildiğinde, Japon balıklarını akvaryumda üretebilirsiniz. Genellikle 1 yaşında üreme olgunluğuna erişen balıklar, 3 yaşına geldiklerinde en verimli dönemlerini yaşarlar. Japon balıklarında üreme döneminde erkek olanların solungaçlarında kabarcık gibi bazı yapılar meydana gelir. Düz yumurta döken dişiler, oldukça fazla sayıda yumurta yaparlar. Suyun koşullarına uygun şekilde, 4-6 günde yumurtalar açılır. Yumurtlamak için hazır olan dişilerin karnı şişmektedir. Yumurtalarını döken dişi Japonun ardından erkekte spermlerini döker. Bu aşama yaklaşık 3 saat devam eder. Yumurtaların döllenmeyenleri beyazlaştığından, bunların akvaryumdan alınması gerekir. Bunun ardından dişi ve erkek balıklar başka bir akvaryuma alınmalıdır. Üreme zamanında balıklar akvaryumdaki suyu beyaza döndürür. Bu nedenle üremenin takibi zor olabilir. Çiftlerin yumurtaları yemesine engel olmak amacıyla, akvaryumun tabanına misket döşeyebilirsiniz. Ayrıca akvaryuma uygun oranda metilen mavisi koyarak, havalandırma sistemini devamlı şekilde çalıştırmalısınız. Bu yumurtalarda mantarlaşmaya engel olur. %1'lik metilen mavisini akvaryumdaki suyun litresine 1 damla koyarak ilave etmelisiniz. Yumurtalardan çok küçük olarak çıkan balıkların bakımında da oldukça özenli olunmalıdır. Yemlemeleri iyi yapılmalı, fazlalıkları akvaryumdan alınmalıdır. Yavrular büyüdükçe başka bir akvaryuma alınmalıdır.

Beslenme: Balıklar iyi bakıldığı zaman yaklaşık 25 yıl yaşam sürebilir. Bu balıkların mideleri olmadığında, doyma hissi olmaz. Bu nedenle ne verirseniz yemeye devam ederler. Atılan bütün yemleri yemek için atılırlar. Bu yüzden kabızlık sorunu bu balıklarda sıkça yaşanır. Buna engel olmak için, haftada bir defa Japon balıklarına haşlanmış ıspanak yaprağı, bezelye vermelisiniz. Yalnız bezelyenin kabuklarını ayıklayın. Eğer bunları yapamıyorsanız, haftada bir gün balıklarınızı aç bırakın. Günlük vereceğiniz yemleri hazır satılanlardan alabilirsiniz. Bunların taze olmasına dikkat edin.

Birlikte bakılacak balıklar: Japon balıklarıyla birlikte akvaryumunuzda aynı boylarda olan cüce vatoz, çöpçü gibi balıkları besleyebilirsiniz. Ancak balıkların birbirine yakın boylarda olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü Japon balıkları küçük olan çöpçüleri yutmaya kalkışabilir. Bu durumda çöpçü balıkları sırt yüzgeciyle Japonların ağzını parçalayabilir.

Japon balığı bakacağınız akvaryumda taban malzemesi olarak quartz, midye kırığı tarzında küçük taneli malzemeleri tercih etmelisiniz. Bitkiler içinde fazla tercihiniz olmasa da saz, anubias, yapay bitkiler uygun olacaktır.
" } ] }