{ "title": "Japon Balığı Yumurtası", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/japon-baligi-yumurtasi.jpg", "date": "19.01.2024 22:29:09", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Japon Balığı Yumurtası, Japon balıkları üreme çağlarına yaklaşık 12 aylık oldukları zaman ulaşmaktadırlar. Japon balıklarının en verimli oldukları dönem ise 36. Aylarında olmaktadır. Japon balıklarının üreyebilmesi ve Japon balığı yumurtasının oluşabilmesi için en uygun ısı 21 derecedir. Erkek bir Japon balığı üremeye hazır olduğu zaman solungaç kapakları ile yan yüzgeçlerinde beneği andıran beyaz noktacıklar oluşmaktadır ancak, bu noktalar her Japon balığında gözükmeyebilmektedir. Bu da Japon balıklarının birtakım yapay seleksiyonlara uğramış olmalarından kaynaklanmaktadır. Üreme konusunda başarıyı daha da arttırmak için, erkek Japon balıkları ile dişi Japon balıklarını ayırmak ve besiye çektikten sonra tekrar birleştirmek gerekmektedir. Bunun yanı sıra, sıcaklığı 2 derece arttırmak da üremeyi iyi yönde etkilemektedir.

Üreme için gerekli en iyi koşul hazırlandığı zaman, erkek Japon balığı dişi Japon balığının karnına vurarak onu uyarmakta ve kovalamakta, dişi Japon balığı da hazır olduğunda yumurtalarını etrafa saçmaktadır. Dişi tarafından takım halinde atılan ve etrafa saçılan yumurtalar, değdikleri yere yapışmaktadırlar. Dişi Japon balığı yumurtladığı anda erkek Japon balığı bu yumurtaları döllemektedir ve döllenmeyen yumurtalar önce yapışkan halde olmakta, birkaç saat içinde de beyazlaşmaktadır. Zaten iyi bir dişinin tek seferde ortalama 500 ile 2000 arası yumurtladığını düşündüğümüzde, erkek Japon balığının hepsini döllemesi olanaksız olmaktadır. Beyazlaşan yumurtaları ayırmak ise daha çok yavruyu kurtarmak açısından faydalı olacaktır. Bir Japon balığının yumurtlama süresi ortalama 3 saattir. Yumurtlama işleminin ardından ise tüm balıkların akvaryumdan çıkartılarak başka bir yere alınması gerekmektedir. Daha sonra, yumurtaların olduğu akvaryumun içine litre başına 1 damla düşecek şekilde %1'lik metilen mavisinden koyulması gerekmektedir.

Genel olarak sabahın erken saatlerinde sıcak sulara yumurtlayan Japon balıklarının yumurtaları ilk olarak arkadan çıkmaya başlamakta ve bu balıkların ilk olarak kuyrukları fark edilmektedir. Daha sonra ise kafaları çıkan Japon balıklarının ilk çıktıkları zaman boyları 1,5 milimetre ile 3 milimetre arası değişmektedir. Bunun yanı sıra, yumurta keseleri de bu Japon balığı yavruları ile gelmektedir. Henüz yeni çıkmış ve yarı saydam halde olan bu minik yavrular kendi haline bırakılmalı ve rahatsız edilmemelidirler ve büyüdükleri zaman daha büyük başka bir akvaryuma alınmaları gerekmektedir.
" } ] }