{ "title": "Japon Balığı Hastalıkları", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/japon-baligi-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 11:30:14", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Japon balığı hastalıkları, Japon balıkları akvaryumda bakılan balık türlerindendir. Oldukça dayanıklı olmalarına rağmen, bazen çeşitli hastalıklardan etkilenebilirler. Bunlar hakkında bilgi sahibi olursanız. Balıklarınıza daha iyi bakabilirsiniz. Bu hastalıklara değinirsek;

Beyaz benek hastalığı (Ichthyyophthirius multifiliis)

Bir parazitin etkisiyle oluşan beyaz benek hastalığı, balıkların üzerindeki küçük beyaz beneklerle ortaya çıkar. Bu hastalığın tedavisi oldukça kolaydır. Ancak ihmal edilirse, ölümle sonuçlanabilir. Akvaryumda bulunan parazitlerin streste, sıcaklığın aniden değişmesi gibi durumlarda Japon balıklarının savunma mekanizmasını zayıflatmasıyla, balıkların üzerine yapışması halinde beyaz lekeler oluşturur. Hastalığın tedavisinde metilen mavisi, malahit yeşili en az 3 gün süreyle kullanılmalıdır. 10 litre suyun içine metilen mavisini 2 damla olarak koyun. Bunun dışında dışarda bir kabın içine 10 litre suya 5 damla metilen mavisi koyarak ve 10 litre suya 1 yemek kaşığı tuz koyarak hastalanan balıklara kısa süreyle banyo yaptırabilirsiniz. Tedavi devam ettiği sürece akvaryumdaki su değişimlerine özen gösterilmelidir.

Beslenme bozukluklarından olan hastalıklar

Şişmanlık: Japon balıkları hatalı beslenirse şişmanlar ve yumurtalıkları yağlandığından, yavru üretimi yapılamaz. Bu balıklarda kısırlık olmasına neden olabilir.

Bağırsak iltihabı: Balıklarda kanlı dışkı, iltihap olması ve 1 hafta kadar yemek yemeyi kesen balıkların başka bir yere alınması ve iyileşmesine kadar az miktarda, daha farklı yemlerle beslenmesi gerekir. Daha önce verilen yemler bir süre kesilmelidir. Bu rahatsızlığın oluşma nedenleri sürekli kuru beslenme, yemin içeriğinde fazla tuz olması ya da tek tip yemle beslenmek olabilir.

Kabızlık: Balıkların anüsündeki asılı dışkı, belirgin şekilde karın şişliği, hiç dışkı çıkaramama, yemeğe ilgisiz kalma gibi belirtiler Japon balıklarındaki kabızlığı işaret eder. Tedavisinde parafin oil içinde yarım saat kadar bekletilen canlı yem, karides unu ve haşlanmış ıspanak verilmesi uygundur. Eğer böyle iyileşme olmazsa, hint yağı kullanarak anüsten lavman yapılması tavsiye edilir. Kabızlığa neden olan etken Japon balıklarının kuru beslenmesi ve çok miktarda yem verilmesidir. Çünkü Japon balıklarının mideleri olmadığından, her atılan yemi yemeye çalışırlar. Bu yüzden haftada bir gün ya aç bırakılmalı ya da haşlanmış ıspanak gibi sebze verilmelidir.

Kısırlık: bu balıkların ölmesine neden olmasa da akvaryumcular için üretimde sorun haline gelir. Çeşitli sebepleri bulunabilir.

Parazit, mantar ve bakteriler nedeniyle oluşan hastalıklar

Akvaryuma dışarıdan gelen bu etkenlere karşı önlem alınmalıdır. Özellikle bitkiler, canlı yemler ve hasta balıkların akvaryuma konmadan önce incelenmesi gerekir. Bitkiler dikilmeden önce, suyun içinde dezenfektanda bekletilmeli, şüpheli olan yeni balıklar bir hafta kadar başka yerde tutulmalı, canlı yemlerin kaynağına dikkat edilmeli, akvaryuma konulan suya özen gösterilmelidir. Bu şekilde oluşan hastalıklar arasında;

Mantar hastalığı: Japon balıklarının sağlığı bozulduğunda, yaralandığında kolayca bu hastalığa yakalanabilir. Balıklar arasında salgına neden olmaz. Ciltte bozulmaya, pamuksu görünüme, iştahsızlığa neden olur. Bunun için mantar ilaçları kullanılmalıdır.

Balık sülüğü: bu hastalığa yakalanan Japon balıkları bundan kurtulmak amacıyla anormal hareketler yaparlar. Otlara, kuma sürtünürler. Bunun için balıklara %3 oranlık eritilmiş tuzlu suyla banyo yaptırılması önerilir. Böylece sülükler bayılarak balığın üzerinden düşer. Kalanlarda cımbızla kolayca alınabilir.

Balık yengeci: Japon balığı bu şekilde hastalanırsa, huzursuz olur. Parazit gözle görülebilir. Başında olan iki koluyla Japon balığına tutunarak, kanını emer. Bu durumda balık akvaryumdan çıkarılır ve sofra tuzuyla üzerindeki yengeç bayıltılır, cımbızla alınır.

Kara benek: Japon balıkların üzerindeki kist şeklindeki koyun renkteki beneklerle oluşan bir hastalıktır. Bu beneklerin altında yuva yapmış şekilde parazitler olur. Tedavisinde akvaryumdaki sümüklü böcekler temizlenmelidir. Bunun nedeni parazitlerin bu sümüklü böcekleri ara hayvan olarak kullanmasıdır. Özel ilaçlarla balıklar banyo yaptırılmalıdır.

Hidrokoride ve Libellula: bu hastalık Japon balıkların cildinde sarı lekelere neden olur. Genellikle solungaçlara yakın yerlerde daha fazla görülür ve hızla çoğalırlar. Tedavide geç kalınırsa, ölümcül bir hastalıktır. Tedavide metilen mavisi ile akvaryum ilaçlanır. 5 gün bu uygulandıktan sonra, suyun tamamı değiştirilir.

Patlak göz: Japon balıklarında en fazla görülen hastalıklardan biridir. Gözlerin birinde ya da ikisinde birden görülen şişme patlama derecesine kadar gider. Bu balığın kör olmasına neden olur. Bu hastalık nitrofurazon içeren ilaçla tedavi edilir. Ancak şişmiş olan gözler eskisi gibi olmaz.

Kuyruk çürümesi: Kuyruk ve yüzgeçleri etkileyen hastalık kırmızı beneklerle başlar. Çürüme üst kısımları etkileyerek, gövdeye kadar gider. Bu durumda balığın ölmesine neden olur. Tedavide balıklar kaya tuzu ile hazırlanmış suda banyo yaptırılmalıdır.
" } ] }