{ "title": "Japon Balığı Bakımı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/japon-baligi-bakimi.jpg", "date": "21.01.2024 07:44:55", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Japon Balığı Bakımı, Japon balıkları akvaryumlarda yetiştirilen ve renkli görünüşleriyle en çok yetiştirilen balık türlerindendir. Ama ne yazık ki beslenen balıklar diğer akvaryum balıkları bakımları gibi sağlandığından bakılan Japon balıkların hayatları çok kısa olduğundan ölmektedirler. Japon balıkları ile diğer akvaryum balıkları bakımları arasında uçurum derecede farklar mevcuttur. Bundan dolayı, bizde sizler için Japon balıkları bakımı hakkında en ince ayrıntılarıyla Japon balığı bakımını açıklamaya çalışacağız. Japon balığı bakımı için gerekli olan ortam, su miktarı, filtre ve güneşi gibi önemli konuları ayrı başlıklar altında inceleyecek olursak;

Gerekli Ortam ve Su Miktarı

Japon balığı yaşadıkları alanların geniş olmasını daha çok sever. Çünkü Japon balığı genel olarak akvaryumun en alt kısmında dolaşmaktadırlar. Bundan dolayı hazırlayacağınız akvaryumun alt kısmı geniş olan akvaryumları tercih edin. Bununla birlikte alt kısmı çakıl taşları ile kumlar atınız. Çünkü Japon balıkları akvaryum içinde kumla oynamayı çok severler. Kumlar ağızlarına girecek kadar büyük yutacakları kadar da küçük olmamalıdır. Bundan dolayı ne çok fazla büyük ne de çok fazla küçük olacak şekilde kumların ebatları ayarlanmalıdır. Kumla birlikte akvaryumda yavru küçük Japon balıkları için oyun alanları için aksesurların çok dar olmamasına dikkat ediniz. Çünkü tünel gibi olan bazı maketlerin arasına girerek çoğu Japon balıkları yaşamlarını yitirir. Bununla birlikte Japon balığı bakımında suyun çok önemli yeri vardır. Bir Japon balığı için en az 10 litre su olarak hesaplanarak suyu sağlamalıdır. Japon balıklarının suyu her üç günde bir suyun minimum beşte birini değiştirin. Çünkü Japon balıkları beslenmelerinde yediklerini hemen dışkı olarak çıkarmakta ve bundan dolayı suyun temizliğine önem veriniz.

Filtre ve Güneş

Japon balığı için gerekli ortam ve suyunu hazırladıktan sonra gerekli olan hiç kuşkusuz filtredir. Çünkü Japon balığı genel olarak beslendikleri anda direkt olarak dışkılarını çıkarmakta ve buna bağlı olarak balıklar akvaryum içindeki kumu havalandırdıkları için dışkılarda yayılmaktadır. Bunun için mutlaka iç filtre veya dış filtre tedarik edilmelidir. Fitre ile suyu havalandırmalı ve içindeki mikrop ve toksinler dışarı atılmalıdır. Filtre ile havalandırmasını gerçekleştirebilirsiniz. Aksi takdirde Japon balıklarınızın hayatları kısa olur ve ölürler. Bir diğer husus ise akvaryum balıklarını yetiştirenlerde yanlış bilinen yöntem olan güneşlenmedir. Diğer akvaryum balıkları bakımında genel olarak güneşlenlemesi sakıncalıdır. Fakat Japon balığı için böyle bir durum söz konusu değildir. Hatta Japon balığı, özellikle yavru Japon balıkları için günlük minimum en az 3 saat güneşlenmelidir. Yavruların hızlı gelişmesi ve renk değişimi için şarttır. Akvaryumun yerini belirlerken gün içinde belli bir süre güneş alabilecekleri yeri tercih edebilirsiniz.
" } ] }