{ "title": "İzmarit Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/izmarit-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 17:12:02", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "İzmarit Balığı, Balık sevenlerin çok sık tercih ettiği balık türlerinden biri de İzmarit balığıdır. Akdeniz ve Ege de sık görülen izmarit balığının ızgarası lezzetli olmaktadır. İlkbahar da Karadeniz'e çıkan bu balık türü sonbahar da tekrar dönmektedir. İzmarit balığı her dönem lezzetli olmanın yanı sıra Şubat- Nisan ayların da daha lezzetli olmaktadır.

İzmarit balığının vücutları yassı ve geniştir. İki sırt yüzgeci birleşmiştir. Vücutların da iki tane yanlarda bulunana siyah lekeler bulunmaktadır. Vücutları tek renkten oluşmaz. Sırtların da dalgalı kahverengi karınlarına doğru açılmakta ve beyaz rengine dönüşmektedir. Vücutlarındaki renk dönemsel olarak değişmektedir. Örneğin üreme dönemlerinde yanlarındaki şerit halindeki lacivert ve mavi lekeler belirir.

Denizler de her dönem bulunabilen ve denizlerin yerli balığı olan izmaritin küçüklerine Kancur büyüklerine ise Kanal İzmariti denir. İzmaritlerin boyu ortalama 15 cm olmaktadır. Dişiler daha kısa olabilir. Hareketli ve kurnaz olan bu balık türü yaz ayların da sahillere kadar ulaşabilir. İzmarit balığı genellikle 12 yıl yaşamaktadır. İzmarit balığının olgunlaşma yaşı dişi ve erkek izmaritler arasında değişmektedir. Erkeler 3 dişiler ise 2 yaşında olgunlaşır. İzmarit balığının eti beyaz ve çok lezzetlidir. Şubat ve Nisan ayları arasında İzmarit balığı daha lezzetli olmaktadır.

İzmarit deniz solucanı, midye ve balık yumurtaları ile beslenmektedir. Tavası güzel olur. Tavası yapılırken İzmariti iyice temizlemek gerekir. Oldukça kalın olan derisinin kesinlikle çıkarılması gerekir. Sonbahar ayların ve hatta kış aylarında ızgarası yapılabilir. Tavası yapılırken ayıklanan izmariti ızgara yapılırken ayıklamaya gerek yoktur.
" } ] }