{ "title": "Izgara Balık", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/izgara-balik.jpg", "date": "19.01.2024 15:35:50", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "
Izgara Balık, Izgara özellikle yaz aylarında tercih edilmektedir. Balık severler de balık çeşitlerini tava da ve fırında tercih ettiği gibi ızgarada da tercih etmektedir. Izgara da balık hem lezzetli hem de daha sağlıklı olmaktadır. Lezzetli olması ve vitamin değerlerini korumak için ızgara yapılırken ve bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Izgara balıklar direk ısıya maruz kaldıkları için suyunu vermezler. Suyunu vermedikleri için daha lezzetli ve sağlıklı olmaktadır. Balık ızgara yaparken balığın pişirildiği yere yapışmadığını kontrol etmek gerekir. Balıkların yapışmaması için özel sos hazırlasanız dahi balıklar yapışabilir. Burada önemli olan balığı pişireceğiniz yerin yapışkan bir yüzeye sahip olmaması gerekir. Balıkların ızgara da pişme süreleri diğer ürünlere göre daha kısadır. Çok çabuk pişen balıkların servisleri sunum açısında önemlidir.

Izgara balık yapmadan önce balıklarınızı öncelikle fileto halinde yaptırın. Yanına 2-3 limon alın. Eve geldiğiniz de ya da ızgarayı yapacağınız yere geldiğiniz de balıkları çok fazla bekletmeden ızgarayı yakın. Izgara pişirilmeye hazır hale geldiğinde balıkları ızgaranın üzerine yerleştirin. Balık ızgaranın en zor kısmı balıkların piştiğine emin olmaktır. Balıkların piştiğini bir çatal yardımıyla anlayabilirsiniz. Balılar çatal yardımıyla kolayca ayrılabiliyorsa balıklar pişmiş demektir. Ayrıca pişen balıklar mat bir görünüm alır. Eğer balığın bir kısmı hala parlak veya şeffafsa henüz pişmemiş demektir. Pişmemiş balık sağlık açısından bazı zararları olabilir.

Balıkların iyi pişmesi için eşit parçalar şeklinde dilimleyin ya da fileto haline getirin. Filetoların eşit olmasına dikkat edin. Eğer parçalar arasında kalın varsa onu ikiye bölebilirsiniz. Bu işlemler balığın daha iyi ve kısa sürede pişmesini sağlayacaktır. Izgara yaparken ilk önce dilimlediğiniz balıkların kalın tarafını pişirin daha sonra ince kısımları. Böylece balıkları yakmadan pişirmiş olursunuz. Filetolar pişirilirken dağılmaya daha müsait olduğu için pişirme sırasında zorluk çıkarabilir. Balıkların lezzetli ve dağılmadan pişmesi için limon kullanabilirsiniz. Limon balıkların kolay pişmesini hem de sunum açısından faydalı olacaktır.
" } ] }