{ "title": "İstavrit Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/istavrit-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 08:58:31", "author": "Asiye Gül", "article": [ { "article": "

İstavrit balığı, istavrit balığının yapısal özellikleri; vücut yanlardan hafifçe uzun ve yasıdır. Yan çizgileri vücudun yarısına kadar düz, yukarıya doğru eğik olarak devam eder. Renkleri ise sırt kahverengi veya gridir. Yanları gümüş mavisi, Karnı ise beyazdır. Yan çizgi boyunca 69-79 arasında değişen kemiksi pul bulunur. Eklem ve migren ağrılarına iyi gelir. Beyin için çok önemli protein ve yağ asitleri içerisinde bulundurur. Hafızayı güçlendirir, unutkanlığa iyi gelir. Kalp ve damar tıkanıklığına iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ayrıca metabolizmayı düzenler. İstavrit balığı, gezici balıklar gurubundadır. Mayıs-Haziran ayları arasında sürü halinde ürerler. Hamsi, çaça, çamuka gibi balıkların yavrularıyla beslenerek yaşamlarını sürdürürler.

Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgesinde yaşamayı severler. Her mevsimde yakalanan istavrit balığı, özellikle Kasım ile Şubat ayları arasında en lezzetli olduğu dönemlerdir. Tavası ve fırında pişirilmiş istavrit çok lezzetli olur. İstavrit balığı, hormon seviyesini dengeler ve kan damarlarını esnekliğini korur. Kansere neden olan hücreleri engeller. Kötü kolesterolü dengeler, kan basıncını dengeler. Bu kadar faydalı olan istavrit balığı, omega3 yağ asitleri açısından da zengindir. Fakat belirgin derecede içerisinde cıva bulunduran istavrit balığı, hamile kadınlardan ve emziren annelere önerilmez. İçerisinde bulunan yüksek cıva bebeğin, beyin ve sinir sistemi gelişimini olumsuz etkiler. İstavrit balığı, her mevsimde mevcut olduğu için çok da ekonomiktir. Her sofrada yer alabilecek kadar satış fiyatı oldukça düşüktür. Bu nedenle kış aylarında haftada bir gün balık yenmesi tavsiye edilirken, bu tavsiyeler arasında istavrit balığı da bulunur. İstavrit balığının üst kısmında bulunan kahverengi bölüm, çocuklarda boy uzamasını sağlayan maddeleri içerisinde barındırır. İstavrit balığı kürleri ile 6 ayda çocuklarda boy uzatma sağlanmıştır. Bu kür yapımı şöyledir; taze istavrit balığı, kızartma yapılmaması dışında, ızgara veya haşlama usulüyle temizlenerek, üzerine limon suyu dökülerek, haftada iki gün, altı ay boyunca aksatmadan istavrit balığı kürüne uyulursa çocuklardaki boy farkına gözlemleyebilirsiniz.
" } ] }