{ "title": "İskorpit Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/iskorpit-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 12:49:24", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "İskorpit balığı, Scorpaenidae ailesinden bir balık türü olarak karşımıza çıkar. Hayatına baktığımız zaman aynı aileden gelen Lipsos balığına nazaran daha farklı olan bu balığın Lipsos'tan ayrılan en önemli özelliklerinden biri Lipsos'a göre ortalama 20-30 cm daha küçük olması ve daha koyu bir renge sahip olmasıdır. Eti oldukça lezzetli olan bu balığın dikenleri oldukça zehirli olduğu için yakalandığı zaman dikkat edilmesi gerekir.

Büyük bir kafaya sahip olan balığın neredeyse vücudunun yarısını kafası oluşturur. Kafasında çok sayıda diken ve girinti- çıkıntı bulunan balığın vücut renginin koyu kırmızıdan açık pembeye kadar değişme gösterebiliyor. Göğüs yüzgecine baktığımız zaman fazla geniş ve yuvarlak bir yapıya sahip olduğunu görebildiğimiz balığın birinci yüzgecindeki 11, anüs yüzgecindeki 3 ve karın yüzgecindeki 1 dikeninin zehir taşıdığı görülür.

Çorba, yahni, buğulama, pilaki ve fleto tava olarak pişirilebilen İskorpit balığının en lezzetli olduğu zamanın yaz ayları ve özellikle de Ağustos ayı olduğu görülür. Bu balığın dikenleri vücuda değdiği zaman deride kızarıklık ve şişlik meydana getirdiği görülür. Birkaç günde balığın zehrinin etkisinin devam ettiği görülür. Bu durumlarda tedavi için amonyak kullanılabilmektedir.

Bu balığı kıyıdan yem ile tutabilmek mümkündür. Bu bakımdan avcıların sıklıkla karşılaştığı bir tür olan İskorpit balığı genelde kumluk yerlerde tutulmaktadır. Bu açıdan zehirli olduğu da düşünüldüğü zaman acemi balıkçılar için bu türün çok daha tehlikeli olduğunu görebiliyoruz. Özellikle kırlangıç gibi balık türleri ile karıştırılarak müdahale edilmesi durumunda iğnelerine temas edilirse büyük bir acı verecektir.
" } ] }