{ "title": "Hamilelikte Balık", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/hamilelikte-balik.jpg", "date": "19.01.2024 14:15:07", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Hamilelikte Balık, Hamileyken balık yemeli miyim? Birçok hamile bayan bu soru üzerine düşünüyor. Gebelikte balık yemeli miyim? Deniz ürünleriyle çok hoşlanıyor olmasanız bile balığın, bebeğinizin beyin ve göz gelişimi için oldukça önemli olan Omega-3 yağ asidi bakımından en iyi besin olduğu bilinmektedir. Omega-3 yağ asidi, katı yağda az oranda varken, proteinde, D vitamininde ve büyümekte olan bir bebek ve sağlıklı bir hamilelik için oldukça önemli olan diğer besinlerde çokça bulunur.

Öte yandan, bazı balıkların cıva gibi atık maddeler bulundurduğu bilinmektedir. Bu metal yüksek miktarlarda vücuda işlediği zaman bebeğin gelişmekte olan beynine ve sinir sistemine zarar verir. Uzmanların çoğu hamile kadınları balık tüketmesi gerektiği konusunda hemfikirler. Fakat ne tür balıkların tüketilmesi gerektiğini anlamak ve daha fazla tüketilmesini sağlamak kolay olmayabilir. Gebelikte balık tüketmeden önce bu uyarıları dikkate almanızda fayda var.

Civa balığın içerisine nasıl girer?

Civa, soluduğumuz hava da olmak üzere her yerde bulunur. Civa, suyla buluştuğu zaman bakteriler onu metil cıva ismiyle anılan bir forma sokar. Balıklar, içinde yaşadıkları su ve yedikleri yiyecekler kanalıyla metil civayı vücutlarına alırlar. Metil civa, balık kaslarında yer alan proteinlere sıkı sıkıya bağlanır ve balık pişirilse bile balıktan ayrılmaz.

Hemen hemen bütün balıklar ve kabuklu deniz ürünlerin de cıva bulunmaktadır, fakat büyük avcı balıklarda en fazla miktarda görülür. Bunun sebebi ise avcı balıkların civayı vücutlarında bulunan diğer balıkları avlaması dır ve bu avcı balık ne kadar büyükse, yedikleri balık sayısı da o kadar artar. Daha büyük balıklar küçüklere göre ömürleri daha uzundur, bu yüzden vücutlarına cıva almaları için doğal olarak daha fazla zamanları vardır.

Hamileyken, fazla miktarda cıva içeren balık çeşitlerinden yersem ne olur?

Balık yediğiniz zaman vücudunuz metil civayı kolayca alır ve siz hamileyken bu plasentaya geçer.

Araştırmalar hamilelik esnasında yoğunluğu fazla olan metil cıva tüketilmesinin, bebeğin gelişmekte ki beynini ve sinir sistemini olumsuz bir şekilde etkileyebileceğini gösteriyor. Bunun sebebine oluşan rahatsızlıklar hafif geçebilir ama ciddi problemler oluşturması da mümkündür. Çevre Koruma Örgütü, dikkat ve hafıza gibi biliş sel yeteneklerin, dilin, motor becerilerin, görme duyusunun kötü yönde etkilenebileceğini belirtiyor.

Hamile olan, hamile olmak isteyen ya da doğum yapan bayanlar ile onların bebekleri ve çocukları cıva maddesine karşı savunmasızdırlar. Uzmanlar, tam olarak ne kadar civanın zararlı olabileceğini hala tartışıyorlar, ama çoğu hamile olan bayanların ve küçük çocukların yüksek miktarda cıva içeren balıkları yememeleri ve beslenmenizde yer alan diğer balıkların da az miktarda tüketilmesinin daha iyi olacağını düşünüyor.

Neden tamamıyla balık yemekten uzak durmamalıyım?

Balık, özellikle hamilelik sırasında vazgeçilemeyecek kadar iyi bir besin kaynadığıdır ve birçok Uzman balık yemenin bazı riskler taşımasına rağmen yine de yararlı bir besin olduğunu düşünüyor. Purdue Üniversitesinde toksikoloji profesörü ve balığın içerinde bulunan atık maddeler konusunda Uzman olan Charles Santerre: “Civa metalinden kaçılması gerekilmez ve de bu zaten mümkün değildir. Sağlığa zararı olmayacak kadar düşük miktarlar da mevcuttur. ” diyor. “Eğer bir bayan civadan uzak durmak için balık tüketmekten vazgeçer ise bebeği balığın sağlayacağı sağlıklı besinlerden de mahrum bırakmış olur. Balıkta yer alan sağlıklı yağ asidinden en çok yarar sağlayan da bebeğinizin gelişmekte olan beynidir.
" } ] }