{ "title": "Frontoza Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/frontoza-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 22:59:42", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Frontoza balığı, Orta Asya'da Tanganyika Gölü'nün derin kayalıklarında yaşayan bir balık türüdür. Bu balığın tanınması akvaryum hobicileri sayesinde olmuştur. Sahip olduğu fiziksel yapı ile birçok hobicinin ilgi odağı olmuştur. Hepçil beslenen bir balık türü olan frontoza balığı, akvaryumlarda kendi boyutundaki balıklarla iyi geçinirken, kendinden küçük balıkları yiyebilmektedir. Yarı agresif bir davranış şekline sahip olan bu balık, akvaryum ortamında genellikle diplerde gezmektedir.

Frontoza Balığının Genel Özellikleri ve Akvaryumda Beslenmesi

Frontoza balığı ortalama olarak 30 santimetre boya ulaşabilen bir balık türüdür. Bu özelliği nedeniyle genellikle hacmi büyük akvaryumlarda beslenmektedir. Doğal ortamda 45 metre derinliklere kadar yaşayabilmektedir. Akvaryum balıkları içerisinde en pahalı türler arasında yer almaktadır. 50 farklı alt çeşidi bulunan bu balık türü, genellikle ticari amaçla üretim yapan hobiciler tarafından tercih edilmektedir. En az bulunan türü Blue Zaire Moda adı verilen türüdür. Frontoza balığı gece avlanmayı tercih ettiğinden, gece avcısı lakabıyla da bilinir. Hepçil bir tür olan bu balıklar, yoğun olarak etçil olarak beslenirler. Diğer akvaryum balıklarına göre çok fazla yeme ihtiyaç duymayan frontoza balığı, az yemle uzun süre idare edebilirler. Genel renkleri mavi veya beyaz üzerine siyah kalın çizgilerdir. Çeşitleri arasında bu konuda küçük farklılıklar görülebilmektedir. Erkek frontoza balığı dişisine göre daha büyük ve daha canlı renklidir.

Frontoza balığını akvaryumda beslemek için dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır. Öncelikli olarak akvaryumun en az 300 litre hacme sahip olması gerekmektedir. Akvaryumun içerisi kayalıklarla düzenlenmelidir. Çünkü doğal hayatta frontoza balığı kayalık alanları yaşam alanı olarak seçmektedir. Bu nedenle akvaryumun da doğal ortama uygun olması gerekir. Bunun yanı sıra boş kalan taban kısımlarına da koyu renk kum serilmelidir. Tüm bunlar yapıldığı taktirde frontoza balığı akvaryumda stressiz bir şekilde yaşayabilmektedir. Dekor ve süsleme işinden sonra akvaryumun yaşam şartlarının da uygun olması gerekir. Akvaryumun sıcaklığı minimum 12, maksimum 24 derece olmalıdır. Çiftleşme dönemlerinde ise minimum 25, maksimum 28 derece olmalıdır. Akvaryumun temizliği için iç filtreyle birlikte dış filtre de kullanılmalıdır. Ayrıca akvaryumun suyu çok sert olmamalıdır. Bunun için lav kırığı taşlar ya da mango kökü tercih edilebilir. Bu koşullar sağlandığı taktirde frontoza balığı akvaryum ortamında rahatlıkla yaşayıp üreyebilmektedir.

Frontoza balığının dişisi 28 günlük bir kuluçka süresinden sonra yavruları dünyaya getirir. Bu süre zarfında anne yumurtaları ağzında muhafaza eder. Eğer anne tecrübesiz ise yavruları yutma ihtimali vardır. Kuluçka sonrasında ortalama 50 adet yavru dünyaya gelmektedir. Bu yavrular da ortalama 12 ay içerisinde erişkin boya ulaşmaktadır. Erkekler dişilere göre daha hızlı ve fazla büyümektedir. 12 ayın sonunda erkekler 16 santimetre olurken, dişiler 10 santimetreye ulaşabilir. Bu boylar her iki cinsiyet için de aynı zamanda cinsel olgunluk yaşıdır.
" } ] }