{ "title": "Fok Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/fok-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 20:34:14", "author": "İskender ŞEVKAY", "article": [ { "article": "
Fok Balığı, Fokgiller ve yahut denizköpeğigiller etçiller gurubunun en büyük yüzgeç ayaklı türüdür. Memelilerdir. Çok eski zamanlardan beri vücut şekilleri ve köpek gibi ses çıkarmaları insanlar tarafından çok ilgi çekici bulunmuştur. Soğuk denizlerin kıyılarında yaygın'dırlar, sıcak denizlerde yaşayan çok az türü vardır. Türkiye'de rastlanabilen sadece Akdeniz foku'dur. En ufakları 140 cm, 50 kilo ağırlığındadır. En büyükler'ide 6.5 metre ve 4 ton ağırlığında olanına rastlanmıştır. Dişi ve erkekler genelde aynı büyüklükte bazen dişiler biraz daha iri olabiliyor. Çok güçlü tırnakları vardır. Bu tırnaklarla yere tutunur ve karı kazıya'bilirler. Antarktika'da bulunan bazı türlerde sadece tırnaklar zayıftır. Bilinenin aksine Fok Balıklarının dış kulakları yoktur. Kalçalarındaki kaslar çok gelişmiştir. İlk bakışta boyunları yokmuş hissiyatı verse de bütün memelilerde olduğu gibi onların da boynunda 7 eklem vardır. Foklar genelde çoğalma zamanında karaya çıkarlar ve bu zamanda bir erkek fokun etrafında ortalama 30-40 dişi fok bulunur. 8 ya da 12 aylık bir gebelikten sonra tek bir yavru doğururlar. Küçük foklar güneşlenmeyi çok sever.

3-3.5 yaşına gelenFok Balığı yetişkin sayılır. Fok Balıkları ortalama 40 yıl yaşarlar. Yüzerken daha hızlı olabilmek için arka yüzgeçleri ile yüzerler. Karada ise genelde buzlu ve karlı zeminlerde kaymak haricinde karınları üstünde sürünerek ilerlerler. Fok Balıkları denizin altında uyuma yeteneğine sahiptirler.5 ile 15 dakika arasında su altında kalabilirler ciğerleri buna müsaittir. Deniz aslanlarının aksine tek ya da küçük topluluklar halinde yaşarlar. Beslenme olarak ana besin kaynakları balık olmakla birlikte diğer deniz canlılarıdır. Eskimolar Fok balıklarını değişik alanlardaki ihtiyaçlarını (Çadır, kürk, sabun, yağından yakıt üretmek ve etini de yemek için, modern dünyada ise yetişkin Fok Balıklarının derilerini maroken yapımında ve ayakkabı yapımında kullanmak için avlarlar. Güney yarım kürede yaşayan keşişfok yaşadığı yere göre 3 değişik isimle anılır. Akdeniz foku, Batı Hindistan foku ve Laysan foku'dur.
" } ] }