{ "title": "Fırında Balık", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/firinda-balik(1).jpg", "date": "20.01.2024 05:47:56", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Fırında balık, tarifleri hem lezzetli hem de kızartmaya oranla zahmetsizdir. Farklı tariflerle yapılabilen balık çeşitleri özellikle kış aylarında, hafta sonu sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Izgara imkânı olmayanlar, yağlı kâğıt üzerinde fırına attıkları balıklarda aynı tadı yakalayabilirler. Buğulamayı tercih edenler ise çeşitli sebzelerle birlikte balıkları fırına atabilirler.

Balıkların protein değeri yüksek, yağ ve karbonhidrat değeri düşüktür. Bu sebeple fırında pişirilerek ana öğünlerde tercih edilmesi gayet sağlıklıdır. Orta- bir porsiyon fırında pişirilmiş balığın kalori miktarı 501'dir.

Fırında balık için gerekli malzemeler
Fırında balığın nasıl yapılır?

Derin bir kabın içerisine zeytinyağı, karabiber, tuz, sarımsaklı çeşni, pul biber koyulup karıştırılır. Ayıklanıp temizlenmiş olan levrekler bu karışımın içerisine batırılarak sosla iyice harmanlanır. Fırın tepsisinin altına yağlı kâğıt serilerek soslanan balıklar aralıklı olarak dizilir. Balıkların içerisine aynı yağa batırılmış birkaç tane defne yaprağını konur. Patatesler 1 cm kalınlığında halka şeklinde doğranır. Domatesler 4 eşit parçaya bölünür. Soğanlar da tercihe göre halka şeklinde doğranır. Biberler çok büyükse ikiye bölünür. Doğranmış olan tüm sebzeler baharatlı yağa batırılıp tepsinin boş yerlerine dizilir. Tercihe göre balıkların karnına birkaç çeri domates koyulabilir.

10 dk. Önceden ısıtılmış 250 derecelik fırının orta kısmına tepsi yerleştirilir. Patatesler kızarıp, balıkların üstleri patlamaya başladığında fırın kapatılır ve 10 dk. İçerisinde dinlendirilip servis edilir.

Fırında balık pişirmenin püf noktaları

Hemen hemen bütün balıklar fırında pişirmek için uygundur. Eğer büyük boy balık tercih edilmişse içerisi iyice temizlenmelidir. Tam temizlenmeyen balıklar kötü bir tat bırakabilir. Kemiğindeki özü almak istenilirse balık kemikleriyle beraber dilimlenerek tepsiye dizilir. Başı kullanılmaz. Sebze olarak soğan, sarımsak, limon, domates, maydanoz en başta gelen malzemelerdir. Baharat olarak gerekli olan karabiber ve pul biber kullanımıdır ve fırında balığın vazgeçilmezi defne yaprağıdır. Eğer balıklar güveç ile fırına atılacaksa fırının derecesi önceden ısıtılmış 180-200 derece olmalıdır. Pişirme süresi 1 kg balık için 30-40 dakikadır. Balık için kullanılacak en uygun yağ ise zeytinyağıdır. Yağlı bir balık tercih edilirse zeytinyağının miktarı azaltılmalıdır. Buğulama tarzı bir balık yemeği içinse, balık fırına sürüldüğü zaman üzerinde bir bardak su gezdirmek yeterli olacaktır.
" } ] }