{ "title": "Fener Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/fener-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 10:25:32", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Fener balığı, Lophiidae familyasından olan, yüzünün önündeki fenerle denizlerin karanlık alanlarındaki küçük balıkları avlayan ilginç bir balık türüdür. Ülkemizde Ege, Akdeniz ve Marmara Deniz'inde yaşayan bir balıktır. Ilık ve sıcak derin denizleri sever. Görünümü çoğu kişi için hoş olmasa da lezzetiyle tanınan bir balıktır. Yassı vücutlu, büyük kafalı, 40-60 cm boylarında, büyük ağızlı olan balığın, sırtında dikenleri ve iki adet yüzgeci olur. Ağzına kadar uzayan dikenin birinin ucunda olan bakteriler ışık saçmaktadır. Bunu olta gibi kullanan fener balığı, kendisine yaklaşan küçük balıkları yakalar. Yani bu balığın avlanma oltasıdır. Çok sayıda türü olan balıklar Myctophidae ve Lophiidae olarak iki sınıfa ayrılır.

Bu balıklar derin denizlerde vücutlarının bir kısmını çamurlu zemine gömerek avlanmayı tercih eder. Dış kısımları kaygan, pulsuz bir yapıya sahiptir. Bu kayganlık veren sıvı insan cildi için zararlıdır. Kafası oldukça büyük olan balıkların üçte ikisini kafası oluşturur. Hareketsiz durarak avlarını geniş ağızlarıyla, sivri dişleriyle kolayca avlarlar. Kanca gibi ucu kıvrık uzun dişlere sahiptirler. Bu yüzden avları kendilerini kurtaramaz. Dişler esnek olduğundan, avları büyük olduğunda arkaya doğru esner. Avını yutunca yine eski haline döner.

Ülkemizde avlanan fener balıkları genellikle 5-6 kilogram gelir. Erkek olanlar dişilere göre daha küçük olur. Bunlar dişi fener balıklarının sırtında adeta asalak gibi yaşarlar. Üreme dönemleri Mart ayından Ağustos ayına kadar devam eder. Dişiler bir defada bir milyon civarında sümüksü tüpler içinde yumurta bırakır. Fener balıklarının dış görünümleri pek hoş olmadığından, satışı sırasında balıkçılar tarafından derisi yüzülür. Bu şekilde alınan fener balığı pişirilince oldukça lezzetli, görünümü güzel bir balık olur. Genellikle etinden buğulama, çorba, şiş yapılan bir balıktır.
" } ] }