{ "title": "Eşkina Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/eskina-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 14:15:03", "author": "İskender ŞEVKAY", "article": [ { "article": "Eşkina balığı, (Sciaena umbra) tanınmasındaki en belirgin özelliği alnında bulunan 1-2 cm çapındaki taştır. Eşkina Balığı göçebe bir balık türü değildir. Ömürleri boyunca aynı bölgede yaşarlar. Halk arasında taş balığı ve kaya levreği olarak da bilinir. Karadeniz'de sonbahar mevsiminde görülür. Sanayi bakımından avlanılamadığı için balık restoranların da levrekten sonra gelir. Avlanması 12 ay boyunca devam eder. Türkiye'de avlanması özel yasa ile sınırlandırılmıştır.2007 yılından itibaren tarım ve köy işlerinin çıkardığı yasa ile serbest bırakılmıştır. Avlanma limiti toplam 5 kilo ile sınırlandırılmıştır. Avlanma hava kararmaya başlayınca sabahın ilk ışıklarına kadar sürer.

Avlanmada şamandıralı takım kullanmak avantaj sağlar, ışık takılabilen, 20-30 gram çekerli olması yeterlidir. Boru kurdu ve teke avlamada kullanılan ana yemlerdir. Teke canlı takılması lazım eğer ölü olursa yakalamada şansınız azalır. Oltaya çok yem takılması şansınızı çoğaltmaz çünkü Eşkina Balığı çok kurnaz bir balıktır. Balıkçılar tarafından Eşkina balığının kafasında, gözlerinin arkasında sağ ve sol tarafta bulunan eşkina, çinekop, mavroşgil diye isimlendirilen beyaz taşlar toz kıvamına gelecek kadar ezilip limonla karıştırılıp 2 gün civarında buzdolabında bekletildikten sonra 1 çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırılıp içildikten sonra böbrek taşlarının düşürülmesinde faydalı olduğu iddia ediliyor.
" } ] }