{ "title": "Dünyanın En Büyük Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/dunyanin-en-buyuk-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 10:14:45", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Dünyanın En Büyük Balığı, Balina köpekbalığı dünyanın en büyük köpekbalığıdır ve isminden ötürü öyle düşünülse de balina köpekbalığı memeli bir hayvan değildir. Balina köpekbalığının ismi büyük oluşundan gelmektedir ve bu köpekbalığının en büyük olanının boyu 13,7 metredir ve ağırlığı da 36 tondur. Normalde ise balina köpekbalıkları ortalama 12, 65 metre boyunda ve 15 ile 21 ton arası bir ağırlıktadırlar. Rhincodontidae familyasından olan ve devasa büyüklükte olmasına rağmen zararsız bir köpekbalığı türü olan balina köpekbalığının beslenme şekli de sadece planktonlar ile olmaktadır. Tüm denizlerde görülebilen bu köpekbalığı türünün başlıca yaşam alanları Hint, Atlantik ve Pasifik okyanuslarında, tropikalarda yaşamaktadırlar.

0 ile 70 metre arasında yaşayan ve nadir olarak 700 metreye de inebilen bu köpekbalığı türü, insanlara zarar vermemekte ve oldukça tembel olmaktadır. Ancak, bazen gemilerin bu balina köpekbalıklarına çarptığı ve insanların da bu çarpışma sonunda yaşamlarını yitirdikleri bilinmektedir.

Balina köpek balıklarının gövdesi gri ya da kahverengi olmaktadır ve bu gövdenin üzerinde küçük noktalar ile beyaz veya sarı olan ince ve dikey çizgiler bulunmaktadır. Balina köpekbalıklarının gövdesinin alt kısmı ise açık renkli olmaktadır. Bu köpekbalığı türünün dişleri çok küçük olup, ufak balıklar ile planktonlarla besleniyor olmaları açısından oldukça uygundur.

Balina köpekbalıkları, aktif olarak deniz suyunu içlerine çekmekte ve daha sonra da yine kendi güçlerini kullanarak bu suyu dışarıya püskürtmektedirler. Bu dışarıya püskürtme işlemini yapabilmeleri için süngere benzeyen bir filtre sistemine sahip olan balina köpekbalıkları, bu sayede her gün tonlarca plankton filtreleyebilmektedir. Ayrıca, diğer küçük deniz hayvanları ile küçük balıkları da sudan filtrelemekte ve böylece yüksek gıda ihtiyaçlarını giderebilmektedirler.

Balina köpekbalıklarının ilk olarak yumurtladıkları düşünülmüş, fakat daha sonra yapılan araştırmalar sonucunda yaklaşık olarak 300 canlı yavru doğurduğu kanıtlanmıştır. Diğer köpekbalıklarının birçoğunda da olduğu gibi balina köpekbalıklarının yavrularının da hepsi aynı seviyede gelişmiş olmamaktadır. Balina köpekbalığı yavrularının en fazla gelişmiş olanları ise rahim çıkışına en yakın duranlar olmaktadır. Ayrıca, bazı düşüncelere göre, balina köpekbalıklarının dişi olanları yavrularının rahim içindeki gelişim sürecini kontrol altında tutabilmektedirler ve gıda bulamadıkları zamanlarda yavrunun gelişimini senelerce durdurabilmektedirler. Gıdanın bol olduğu zamanlarda ise bu köpekbalığı türü, dilediği sayıda yavru dünyaya getirebilmektedirler. Bu düşünce tam olarak kanıtlanmamış olsa bile, balina köpekbalıklarının okyanuslara dağılarak yalnız yaşam sürmelerine mantıklı bir açıklama getirmiş olmaktadır.

Balina köpekbalıklarının yavrularının, dünyaya gelmelerinin ardından derinlere indikleri ve bu derinliklere büyük balina köpekbalıkları inemeyeceği için yavrular büyüklere rakip olamayacaklarından yaşamlarının ilk dönemini burada geçirdikleri düşüncesi yaygındır ancak, bu tez de henüz kanıtlanmış değildir. Balina köpek balıkları hakkında söylenen bilgilerin çoğu tahminler üzerine kurulu olmaktadır, çünkü balina köpekbalığını incelemek üzere denizlerde aramak ve bulmak oldukça zahmetlidir.
" } ] }