{ "title": "Dülger Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/dulger-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 10:23:30", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "Dülger Balığı, Ülkemizde peygamber balığı olarak bilinen dülger balığının bir diğer adı John dülger olarak bilinmektedir. Dülger balığının boyutları farklılık göstermektedir. 10-90 cm arasında değişen boyutları bulunmaktadır.

Fiziksel Özellikleri: Dülger balığı bastırılmış bir vücudu vardır. Büyük bir ağız, büyük geniz ve belirgin gözler, değişik boyutlar da sivrilmiş hortum; vücudunun ön kısmın da dorsal yüzgeç, sırt kısmın da ışıltılı yumuşak pullar gibi fiziksel özellikleri bulunmaktadır.

Beslenme Tarzı ve Yaşam Alanı: Dülger balıkları kendinde küçük balıklarla, küçük böceklerle, meyve ve ekmek parçaları ile ve omurgasızlarla beslenmektedir. Dülger balıkları yumurta ve spermlerini suyun içine bırakırlar. Döllenme suda gerçekleşir. Bazı döllenmeler dişinin için de gerçekleşmektedir. Döllenme gerçekleştikten sonra dişi tekrar yumurtayı dışarı bırakır. Yanı yumurta veya larvaların dişi ve erkek dülgerler ile ilgisi bulunmamaktadır.

Dülger balıkları tatlı suyu sevmektedir. Çok azı tuzlu suya girebilir. Dülger balıkları temiz, berrak suları severler. Suyun için de genelde kumlu veya taşlı dipler de yanı denizin dibin de yaşarlar. Dülger balığı deniz balığı olarak da bilinmektedir. Dülger balıkları Güney Kutbu, Hint ve Pasifik Okyanusu ve Akdeniz de fazla görülmektedir. Suyun en derinine kadar inmektedirler.

John Dülger, Peter balığı olarak bilinen Dülger balığı Cape dülger balık türü ile yaklaşık 90 cm'ye kadar büyüyebilir. En uzun dülger balığı 90 cm kadardır. Dülger balıkları avcılıkta çok iyidir. Zeki ve sinsi olan bu balıklar avlarına gizlice sokulur ve avlarlar. Çok yavaş ve kendini belli ettirmeden hareket eder ve aniden kurbanın üzerine atlayarak büyük ağızlarıyla onları yakalayabilirler.

Dülger balıkları ortalama 12 yıl yaşamaktadır. Yaklaşık 8 kg kadar erişebilirler. Üremeleri çok azdır. Diğer balıklara göre üremesi az olmasına rağmen soyu tehlike de olan balık türü değildir. Nüfusunu katlama oranı düşük olmasına rağmen soyu tehlike de olmamasının nedeni doğal avcısının az olması, ticari amaç için yakalanmamasına borçludur. Dülger balıkları genellikle yalnız gezmektedir. Sürü halin de dolaşmazlar. Çok az dülger balığı bir sürüye katılır. Genellikle başka tür balıklara atılan ağlara rastlantısal olarak vurular. Dülger balığının eti çok lezzetlidir. Dülger balığının buğulaması, tavası ve fırında yemekleri yapılır. Dülger balığının rengi genellikle boz ve açık renklidir. Bazı Dülger balıkları açık kahverengi, altın sarısı ve mor çizgili olabilmektedir. Dülger balıklarının vücudunun her iki tarafında küçük siyah benekler bulunmaktadır. Bu benekler yaklaşık 2-5 cm arasın da değişmektedir.
" } ] }