{ "title": "Domuz Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/domuz-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 14:50:27", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Domuz balığı, halk arasında bir balık türü için geliştirilmiş bir addır. Domuz balığı olarak adlandırılan balık türünün aslın adı Çütre balığıdır. Bu balık türünün en büyük özelliği son derece inatçı bir yapıya sahip olmasıdır. Bu inatçı yapısı ile birçok kişi bu balığa inatçı çütre adını vermişlerdir. Halk arasındaki adı ile hitap edecek olursak domuz balığı, aslında görünüşünün bir domuzu andırdığı için bu ismi almış diyebiliriz. Öyle ki boyları en fazla 50 cm'ye kadar olan domuz balığı ülkemizde çok fazla tüketilmese de özellikle Japonya olmak üzere birçok ülkede bu balık sevilerek tüketilen deniz ürünlerinden olmuştur. Domuz balığı Japonya'da geleneksel bir yemek olan suşi yapılarak yenilmektedir. Fakat ülkemizde toplum olarak denizlere uzak kalmamız nedeni ile bu balık bırakın yenmeyi birçok insan tarafından adı bile bilinmemektedir. Bu balık ülkemizde o kadar değersizdir ki insanlar bu balığı avlamazlar. Çünkü hem kimse tarafından tüketilmez hem de ekonomik olarak değeri sıfırdır. Domuz balığını ülkemizde mayıs, haziran, temmuz, ağustos gibi yaz aylarında görmek son derece olağandır. Fakat bu balık ülkemiz denizlerinde sayı olarak oldukça az olduğu için bu balıklar karşılaşmanız oldukça güç olacaktır.

Domuz balığı, çok çeşitli bir renk grubunda bulunmaktadır. Öyle ki bu balığın birçok farklı rengi bulunmakla birlikte aynı zamanda en çok görülen standart bir rengi de vardır. Standart renk sayılan domuz balığının sırt kısmı menekşe moruna yakın bir renktedir. Yan bölgeleri ise hafif mavimsi bir renk almıştır. Bunun yanında yeşile yakın karın bölgesi ile çok farklı bir görünüme sahiptir. Domuz balığı bu renklerinin yanı sıra son derece şişman ve domuz gibi bir yapıdadır. Zaten bu nedenle insanların dilinde domuz balığı adını almıştır. Ağız kısmı kalın olan bu balık aynı zamanda yine kalın ve kırmızı dudaklara sahiptir. Eti her ne kadar lezzetli olsa da neden tam olarak bilinmeyen ve değersiz bir yapısı vardır. İnsanlar bu balığın lezzetini bildiği halde birçok kişi bu balığı yemez. Bu nedenle ülkemizde değersiz bir hal alır. Çütre balığının yani halk arasında domuz balığının bir diğer önemli özelliklerinden biri ise suyun dışına çıkarıldığında uzun süreler boyunca canlı kalabilmesidir. Yani bu balık avlandıktan sonra su dışında normal bir balık 5 dakika canlı kalabiliyorsa bu balık 10 dakikadan daha fazla canlı kalır.

Domuz balığının çütre adı tam olarak net bir tarih bilinmese de tam Roma döneminden günümüze kadar geldiği tahmin edilmektedir. Bu durumdan anlaşılır ki domuz balığı çok eski tarihlerden beri insanlar tarafından bilinir ve tüketilir. Domuz balığının su dışında ölmemek için direnmesinden dolayı bu balık son derece inatçı olarak bilinmektedir. Domuz balığının sırtında büyük bir diken vardır. Bu diken normal zamanlarda sırtına doğru kapalıdır ve herhangi bir zarar vermez. Fakat tehlike durumunda domuz balığı bu dikenini kaldırır ve son derece güçlü bir baskı bile gelse bu diken inmez. Bu nedenle yine domuz balığı inatçılığını burada da göstermektedir. Domuz balığı yine tehlike durumunda korunma moduna geçer ve son derece agresif bir yapı alır.
" } ] }