{ "title": "Discus Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/discuss-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 12:28:43", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Discus balığı, Gösterişleriyle discus balığı akvaryum balıkları içinde en iyisidir. Disk şeklinde, vücutlarındaki gözle kuyruk arasında dokuz adet koyu renkli dikey çizgi yanında mavi, kırmızı veya yeşil olan dalgalı desenleri bulunur. Cinsiyetleri arasında belirgin bir görünüş farkları bulunmaz. Erkeklerde, kafalardaki ve yüzgeçlerindeki mavi desenlerin dişilere gore daha belirgin olduğu gözlemlenmiştir.

Discus balığı

Latince ismi Symphsodon discus olan discus balığı, Güney Amerika'daki Amazon nehir sularında daha çok asitli kahverengi sularında, Rio trombetas'la ve Rio negro arasında kalan bölgede çoğunlukla bulunur. Çoğunluk olarak erimiş minerallerin fakir ve tipik kahverengi sularda yaşamaktadır. Bu tür ortamda pH 5,0-6,5 arası, toplam sertlik ve bikarbonat sertliği 1 derecenin altında olmaktadır. Daha çok akıntının az görüldüğü, aralarda saklana bilecek kütük, dal ve köklerin bol bulunduğu nehir akıntılarını seçerler. Üreme zamanları dışında çift halinde değil, toplu birey olarak dolaşırlar.

Discus balığı beslenme

Sağlıklı gelişe bilmeleri için çok yönlü beslenme şarttır. Bu balık türü için özel hazırlanmış özel kuru yemlerin yanında mutlak suretle canlı yemlerde verilmesi gerekir. En sağlıklı canlı yem olarak yavru ve yetiskin tatlı su karidesleri verilebilir. Evde üretilmiş olan beyaz kurtlarda verilebilir. Yanlız Tubifex kurtları asla verilmemesi gerekir. Tubifex kurtları çoğunlukla kirli ortalarda elde edikleri için hastalık taşıma riskleri çok fazladır. Kıyılmış şekilde solucan, karides, midye, yengeç ve Molina balığı eti de verebilirsiniz.

Discus balığı için gerekli akvaryum şartları ve bakımı nasıl yapılır?

Discus balığı bakımı özellikle bilgi ve tecrübe gerekir. Discus balığı beslemek istiyorsanız akvaryumun en az ikiyüz litre hacminde ve elli santim yüksekliğinde olması önerilmektedir. Yetişkin bir discus balığı için yaklaşık olarak altmış litre su hacmi düşünülmelidir. Discus balığının kendini güvende hissetmesi için akvaryumun arka kısmı ve en az bir yan tarafı ışık geçirmeyecek bir şekilde boyanması veya kaplanmalıdır. Akvaryumun suyu ise yumuşak veya orta sertlikte olması gerekir. Discus balıklarının akvaryumunda nitrit ve nitrat konsantrasyonlarının oldukça dusuk tutulması gerektiği son derece önem arz eder. Bu nedenle etkin bir biyolojik filtrasyon ve haftalık olarak düzenli şekilde su değişimleri yapılması gerekir. Discus balığı için akvaryumun ideal sıcaklığı 28-30 derece arası olmalıdır. Son derece sakin olan bu balık türü rabora, kardinal tetra, corydoraslar ve ramirezi gibi barışçı bilinen çiklitlerle birlikte yaşayabilirler. Discus balıkları melek balıklarıyla bir arada tutulması çok sakıncalıdır. Discuslar akvaryum bitkilerine zarar vermezler. Discus balığının gerektirdiği sıcağa dayana bilecek her türlü bitki dikile bilmektedir.

Discus balığı üreme

Discus balıkları rastgele çiftleşmeler. Kendi eşlerini kendileri seçmektedirler. Bu yüzden en az sekiz tane discus balığı 400 litrelik büyük bir akvaryumda beslenmek zorundadır. Bunun sebebi ise çiftlerin kendinden oluşa bilmesi için en uygun yöntemdir. Zamanla oluşan çiftlerin sürekli beraber hareket ettikleri, yanlarına yaklaşan diğer balıkları koydukları görülmektedir. Yumurtlamak üzere ağızları ve karınları ile sürtünerek bir echinodorus yaprağı veya herhangi bir dik yüzeyi temizlemeye başlarlar. Kafalarında bir titreme görülür ve çiftin renginde gözle görülür bir koyulaşma göze çarpar.
" } ] }