{ "title": "Dil Balığı Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/dil-baligi-nasil-pisirilir.jpg", "date": "21.01.2024 10:20:24", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Dil Balığı Nasıl Pişirilir, Dil balığı, soleidae familyasından olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık türü şekil yapısı itibariyle vücut şekli oval olan, aşırı derecede yassılaşmış vücut yapısıyla ağız yapısı küçük ve asimetrik olan, gözleri sağ tarafta bulunan, gözlerinin bulunduğu kısım kahverengi yeşil bir renge sahip veya kahverengi siyah beneklerle beliren sağ göğüs yüzgecinin uç kısmında siyah benekler bulunmaktadır. Üst tarafındaki göğüs yüzgecinin üzeri ise başlangıç noktasına kadar ulaşan siyah lekelerle belirmektedir. Dil balığı denizlerimizde 10 metreyle 200-500 metreye kadar derinliklerde yaşam alanı bulur. Bu balık türü kumlu, çamurlu ya da çakıllı olan alanlarda fazla hareket etmeden ve uzun göçler yapmadan yaşam alanı oluşturmaktadır. Dil balığı boyları 15-30 santim arasında belirmektedir. Bu balık denizin dip bölgesinde yaşam alanı oluşturan omurgasızlar, küçük balıklar ve böceklerle beslenmektedir. Bahar mevsiminden itibaren kıyı bölgelere sokularak haziran-temmuz ayları arasında üreme gerçekleştirmektedir. Kış aylarında eti dolgun ve oldukça lezzetli olur. Genelde her mevsimde bulunan ve ekonomik değeri yüksek olan bir balık türü olmaktadır. Dil balığı yerli balıklar arasında olup Ege bölgesinde ve Akdeniz bölgesinde yaşam alanı oluşturur. Her mevsimde tüketilebilir. En lezzetli zamanı kasım ayı ile şubat ayı arasıdır. Dil balığının tavada hazırlanması oldukça lezzetli olur. Dil balığını belirttikten sonra dil balığı nasıl pişirilir bu hususta devam edelim.

Dil Balığı Nasıl Pişirilir?

Malzemeleri
Hazırlanışı: Dil balığı pişirilmeye başlamadan önce dil balıklarının derilerini soyarak balığın iç kısmının temizlenmesi gerekmektedir. Dil balığı doğrama tahtası üzerine alınarak balığın beyaz renkli kısmı alta ve baş kısmı sol tarafa gelecek şekilde doğrama tahtasına yatırılmalıdır. Dil balığının baş kısmından gövde kısmına yakın yere bıçakla bir kesik atılacak ve kesilen yere bıçak ucu batırılarak parmak tutacak kadar deri açılır. Sonrasında açılan yerden deri tutulur ve balığın kuyruk yüzgecine kadar deri sıyrılır. Aynı işlem balığın diğer yüzeyine de uygulanmalıdır. Dil balıklarının hepsine aynı işlem uygulanır ve içi güzelce temizlenen dil balıkları bol suyla güzelce yıkanarak bir süzgece alınır ve süzülmesi beklenir. Dil balıkları bir müddet süzüldükten sonra bir kaba alınarak yüzeyine tuz serpiştirilir. Tuzun balığa serpiştirilmesi isteğe bağlı olarak yapılmalıdır. Tuz serpilen dil balıkları güzel bir şekilde una bulanarak 5-10 dakika kadar bekletilmelidir. Önceden hazırlanana balık tavasına bir bardak ay çiçek yağı ya da mısır yağı ilave edilerek yağın iyice kızmasını beklemek gereklidir. Kızan yağa una bulana balığı dikkatli bir şekilde koymak gereklidir çünkü yağ vücudunuza sıçrayabilir. Tavanın alabildiğince balığı arkalı önlü iyice kızartmak gerekmektedir. Kızartılan balıklar servis tabaklarına alınarak sıcak sıcak tüketilmelidir. Dil balığının yanında hazırlanan mevsim salatası bu balığın lezzetinin artmasına olanak sağlayacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }