{ "title": "Deniz Kestanesi", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/deniz-kestanesi-6440.jpg", "date": "19.01.2024 14:33:32", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Deniz kestanesi, ülkemizde yaygın olarak bulunan bir canlı olmasa bile dünyanın birçok yerinde insanların korkulu rüyasına gelmiş bir canlıdır. Üzerinde bulunan dikenler, direk olarak zehirleyici etkiye sahip oldukları için bu canlı bazen çok tehlikeli olabilmektedir. Deniz kestanesi adı verilen bu canlı türünün hepsi zehirli değildir. Hatta dünyada bulunan deniz kestanelerinin yarısından fazlası zehirli değildir. Fakat zehirli olan deniz kestaneleri insanlarda ölüme neden olabilecek derecede tehlikelidir. Deniz kestanesi dünyanın her yanında bulunduğu gibi en çok okyanuslar içerisinde bulunmaktadır. Okyanuslarda yaygın bulunması onları aslında insanlardan biraz da olsa uzak tutmaktadır. Bu canlılar genellikle okyanus diplerinde yaşarlar. Bu nedenle suyun yukarı taraflarına çok çıkmadıklarını söyleyebiliriz. Dibe yakın yaşayan bu canlıların üzerinde bulunan dikenler direk olarak onların bir savunma mekanizması olarak görev yapmaktadır. Deniz kestanesinin kirpiye benzer dikenleri mevcuttur. Dikenli alanın bulunduğu kabuğun büyüklüğü yetişkin bir deniz kestanesinde yaklaşık olarak 10 cm kadardır. Bu kabuğun üzerinde bulunan dikenler ise yaklaşık olarak iki cm kadardır. İki cm'lik bu dikenler, deniz kestanesinin kendisini koruması için oldukça yeterlidir. Deniz kestanesinin dikenleri aşırı bir şekilde keskin değildir. Yani ona dokunmayla ya da tutmayla batmaz. Fakat bazen deniz kestanesine basılması durumunda ya sıkılması durumunda dikenler batarak kişiyi etkileyebilir.

Fiziksel olarak: Deniz kestaneleri, genellikle mat renklere sahiptir. Koyu renklerle karşımıza çıkan bu canlılar hangi renkte olurlarsa olsunlar genellikle mat özellik gösterirler. Daha çok mat yeşil, mat kahverengi, mat mor ve siyah olarak karşımıza çıkarlar. Deniz kestaneleri, deniz hıyarı ve deniz zambağı adındaki canlılar ile benzerlikler göstermektedir. Tamamen fiziksel benzerlikler gösteren bu hayvanlar özellik olarak çok büyük benzerlik göstermez. Fiziksel özellikleri nedeniyle deniz kestanesi dışarıdan bakıldığında bazen cansız bir cisim gibi durabilmektedir. Bu nedenle birçok kişi ilk bakışta onu cansız zannedebilir. Bu durumlarda deniz kestanesine hafif bir dokunuş gerçekleştirildiğinde deniz kestanesi tepki göstererek canlı olduğunu gösterir. Deniz kestanesinin herhangi bir gözü ya da bacağı bulunmadığı için bu görünüşü insanları yanıltabilir. Fakat yüzeylerinde bulunan dikenleriyle yapışkan tüp ayakları, onun rahatlıklar hareket etmesini sağlamaktadır.

Beslenme: Deniz kestanesinin ana besin kaynağı alglerdir. Bunun yanı sıra deniz samuru, deniz kestanesinin en çok sevdiği ikinci bir yiyecektir. Bu canlılar son derece küçük olan algleri tüketerek gelişirler ve hızlı bir şekilde büyürler. Bunun haricinde alglere benzeyen birçok canlıyı tükettiklerini de söyleyebiliriz. Alg boyutlarında olan hemen hemen tüm canlılar deniz kestanesinin besin kaynağı olur.

Genel olarak: Deniz kestanelerinin zehirli olup olmadıklarını anlamak dışarıdan bakmayla mümkün değildir. Yapılan araştırmalarla zehirli olan deniz kestanesi belli olur. Fakat bilinmelidir ki dikenlerin arasında bulunan pediseller kesinlikle zehirlidir. Bu nedenle deniz kestanesi zehirli olmasa bile dikenleri arasında bulunan bu madde ciddi olarak tehlikelidir.

Deniz kestanesi Batması
" } ] }