{ "title": "Çupra Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/çupra-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 09:44:01", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Çupra balığı halk arasında çipura adıyla bilinen Sparidae familyasına mensup sparus aurata genellikle Akdeniz'de yaşamını sürdüren bir balık türü olarak bilinmektedir. İklimsel yapıdan dolayı hemen hemen bütün Akdeniz bölgesinde kendisine rastlanılan bu balık türü, aynı zamanda doğu bölgesi ve güneydoğu Akdeniz bölgesinde, İngiltere yakınlarında, Kanarya Adalarında, Verde yakınında ve çok az olmak kaydıyla da Karadeniz kıyısında yaşam alanı bulur. Çupra balığı, daha çok tropikal iklim bölgesinde, yarı tropikal ve ılıman kuşaklarda yer alan denizlerde yaşam alanı bulmaktadır. Aynı zamanda deniz fenogramlarının bulunduğu kumlu, çamurlu ve sadece çamurlu ortamlarda da yaşamını devam ettirebilirler. Çupra balığı, yaşadığı iklime ve iklim şartlarına göre, çoğu zaman akarsuların başlangıcındaki ağızlara da gelir.

Çupra balığı, Türkiye'de en çok güney bölgesinde bulunan sahillerde ve Ege kıyılarında sürekli olarak görülmektedir. Boyutlarına göre adlandırılan çupra balıklarının soyu şu şekilde sınıflandırılır:
Çupra balığı beslenme özellikleri adına yapılmakta olan çalışmalarda 0 ile 3 yaş arasında olan çupra balıkları midelerinin içi incelenmiştir. Yapılan bu çalışmaya göre çupraların karnivor bir özellikte olduğu ve ergin olan çupralarda Crustacea ve Mollusca familyasına mensup olan canlı türleriyle beslendiği belirlenmiştir. Fizyolojik incelemeler sonucunda çupra baĺ ığı sırt yüksekliğinin fazla olduğu lateralden yassılaşmış simetrik bir sırt ve gövde yapısının görüldüğü saptanmıştır. Baş bölgesinin iri olduğu saptanan çupra balığının burnu küt bir yapıdadır ve baĺ ığın ağzı terminal şekilde düz bir konumdadır.

Çupra balığı diş yapısı alt çenede ön bölgede 4 tane kanin, arka bölgede 4 sıra molar, üst çetenin ön bölgesinde 4 adet kanin, arka bölgede 3 sıra molar şeklinde yerleşim oluşmuştur. Çupranın üst dudak kısmı, alt dudak kısmına göre daha kalın vaziyettedir. Bu kısım gözün başladığı bölgenin hemen bitişiğinde son bulmaktadır. Çupranın gözleri orta derece bir seviyede gelişmişlik. Göz çukurunun önünde bulunan mesafe gözün çapından en az iki kat daha uzun durumda olmaktadır. Çupra balığının gözleri arasında V harfine benzer şekilde bir bant belirir. Çenesi oldukça kuvvetli olan çupra balığı, küçük kabuklu canlı deniz varlıklarını, kimi balıkları ve beslendiği olduğu diğer hayvanları kolaylıkla yer ve bu balık etçil bir balıktır. Hava sıcaklığının yükseldiği yaz mevsiminde sığ su olan yerlerde, sıcaklığın azaldığı kış aylarında 20-40 metreye varan derin sularda yaşayan çupra balıkları, iki yaşını tamamlandığında daha derin sularda yaşamak ister. Çupraların üreme dönemi ise ekim ayı ve aralık ayları arasında olur ve bu dönemde 100 ile 150.000 adet arasında yumurta bırakır.

" } ] }