{ "title": "Çöpçü Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/copcu-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 02:49:17", "author": "İskender ŞEVKAY", "article": [ { "article": "
Çöpçü Balığı, ana vatanları Güney Amerika Kıtasının Trinidad kesimi, Venezuela'da La Plata bölümüdür. Ortalama 8-10 cm boyutlarında bir balık türüdür. Bütün türlere karşı barışçıldır. Karışık tarzda akvaryum sevenlerin besleyebileceği bir balıktır. Akvaryumun en alt kısmında bulunan artık yemleri yiyerek temizlediği için Çöpçü Balık adını almıştır. Sürü halinde yaşarlar bu nedenle sürü halinde beslenmeleri gerekiyor. Yumurtlayarak çoğalırlar bu sebeple akvaryumda üremeleri zordur. Pullarının arasındaki parazitler balıkları huzursuz eder.

Çöpçü balıkları dişleri ile balıkların üstündeki parazitleri yiyerek beslenirler. Parlak mavi-siyah çizgileri, koyu renk benekleri ve zikzak yüzüşleri Çöpçü balıklarını tanıtan özelliklerdir. Büyük balıkların ağzına girerek onların dişlerindeki artıkları da temizlerler. Temiz ve akıntılı sulardan hoşlanır. Etçil ve otçullardır. Cinsiyetlerini ayırabilmek için üstten bakmak gerekir. Dişilerin karın kısmı dışarıya doğru yarım ay şeklinde şişkindir. Erkeklerde ise bu şişkinlik neredeyse hiç yoktur.21-25 derece sıcaklıktaki suda yaşarlar. Akvaryumda bakanlar Çöpçü balığı ürkek olduğundan akvaryumda bolca saklanma alanı oluşturmaları gerekir. Bronz Çöpçü Balığı (Corydoras aeneus) bu türün de anavatanı Güney Amerika'dır. Bu türün boyutu an fazla 6 cm'ye kadar uzar. Üremeleri düz yumurta dökme şekli ile olur. Minimum 50 litrelik akvaryumda 20 ile 25 derece sıcaklıktaki suda oldukça sağlıklı büyürler. Türkiye'deki en yaygın Çöpçü Balığı türüdür.
" } ] }