{ "title": "Çöp Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/cop-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 08:56:54", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Çöp balığı, diğer bir adıyla corydoras olarak bilinmektedir. Çöp balıklarının doğada birçok türüne rastlanmaktadır. Bu balığın doğada rastlanan türleri yaklaşık olarak 250'ye yakın türü bulunmaktadır. Ülkemizde çoğunlukta komando çöp balığı, bronz çöp balığı, leopar çöp balığı, albino çöp balığı türleri yaşam alanı bulur. Son yıllarda panda çöp balığı ve sterbai çöp balığı türleri de ülkemizde yaşam alanı bulmaya başlamıştır. Bu balıkların çöp balığı olarak adlandırılmasının nedeni genel itibariyle akvaryumun tabanında sürekli hareket halinde olması ve akvaryumda bulunan kumları karıştırmasıdır. Bilinenin dışında vatoz balığı ve çöp balıkları kesinlikle diğer balıkların pisliklerini veya diğer atıkları yemezler. Bu balıklar diğer balıkların pisliklerinin dışında sadece yem artıklarıyla ilgilenir ve yem artıklarını yerler. Bu balıklar omnivor yani hem etçil hem de otçul oldukları için protein içerikli yemlerin yanı sıra bitkisel olarak tüketilen yemlerin balıkların sağlıklı gelişimi açısından ihmali yapılmamalıdır. Bundan önce de belirtilen gibi akvaryumun üst kısımlarında nadir olarak çıkan genel olarak akvaryum tabanını kullanmayı tercih eden çöp balığı için bu yüzden dibe kadar inen batan yemleri tercih edilmelidir. Aksi taktirde çöp balıkları düzenli olarak beslenmeyecekleri için yaşamlarını yitirecektir. Vipagran, vipaciphs, granu green, spriluna tablet benzeri yemler değişik öğünlerde çöp balıklarına verilerek düzenli bir beslenme programı oluşturulmalıdır.

Çöp balığı, amazon havzasında yaşayan birçok balık türü gibi corydoraslar da yumuşak yani asidik özellikli olan sulardan hoşnut kalmaktadır. Çöp balığı türleri arasında çok az da olsa değişiklik gösterse de ideal pH aralığı 6.0-7.0 aralığında olmalıdır. Bu balıkların yaşamına devam edebilmeleri için gerekli olan su sıcaklığı ise 22-28 derece arasında olmalıdır. Çöp balığı türleri ortalama olarak 5 santimetreye kadar büyüme gösterebilirler. Bronz çöp balığı, komando çöp balığı gibi türlerin 8 santime kadar büyüdüğü de bilinen bir husustur. Ülkemizde bulunmayan axelrodi çöp balığı, pygmaeus çöp balığı gibi türler ise 4 santime kadar büyüme gerçekleştirir. Bu balıklar koloni yani grup şeklinde dolaşan balıklar olmaktadır ve çöp balıklarını akvaryumlarda en az 6`lı gruplar halinde beslemek akvaryum ortamına daha çabuk adapte olmalarını sağlayacaktır. Bu balıkların böylelikle kendilerini daha güvende hissetmeleri sağlanır. Büyük karma akvaryumlarda ise bu sayının arttırılmasında daha çok fayda olacaktır. Çöp balığı cinsiyet ayırımı ise aynı şekilde büyüyen çöp balıklarından iri ve karın kısımları şişkin görünenler dişi çöp balığı, daha küçük ve daha parlak renkli olan, sırt yüzgeçleri daha sivri ve uzun olanlar ise erkek çöp balığıdır. Çöp balıkları ortalama olarak beş yıl kadar yaşamlarını devam ettirirler. Çöp balıkları vücutları pullarla değil zırha benzeyen plakalarla korunma sağlar. Sırt yüzgeci diken gibi sert olan çöp balıklarının vücudunda bulunan geniş tırtıklar sayesinde diğer balıklara karşı korunma sistemleri meydana getirirler.

Çöp balığı, bazen ani olarak su üstüne çıkıp tekrar dibe iner. Refleks olarak gerçekleşen bu hareketle su yüzeyinde bir miktar hava
Yutmaktadır. Bu hava çöp balıklarının bağırsaklarından emilerek kılcal damarlar vasıtasıyla kana karışır ve bu şekilde oksijen ihtiyacın oluştururlar. Oksijen üretiminin yeteri kadar gerçekleşmiş olduğu akvaryumlarda bile çöp balıklarında yine bu hareketler gözlemlenir. Çok sakin ve barışçıl olan çöp balığı birçok karma tropikal akvaryumda beslense de bana göre en uygun akvaryum arkadaşları tetra balık grubu olacaktır. Genel olarak akvaryumun orta ve üst seviyesinde gezmeyi tercih eden neon tetra, kırmızı burun gibi tetra türleri veya sazangiller grubundan rasboralar, tabanı kullanmayı tercih eden çöp balıklarıyla gayet uyum içerisinde hareket ederler. Çöp balıkları bulunduğu akvaryum düzeninin bol bitkili olması, gölgelik olan bölgelerin bulunması bu balıkların daha rahat olmalarını sağlayacaktır. Çöp balıkları anubias veya benzeri geniş yapraklı bitkilerin altında dinlenmeyi çok sever. Çöp balıklarının akvaryum ortamına en büyük faydası bıyıklarıyla kumu karıştırarak kum içerisinde bulunan pisliklerin havalandırılarak bu şekilde akvaryum filtresinin oluşan pislikleri içerisine çekebilmesine olanak sağlayacaktır. Çöp balığı genel olarak özetlemek gerekirse, akvaryumda bulunan diğer balıkların oluşturmuş oldukları pislikleri, akvaryumda bulunan canlı bitkilerin oluşturduğu pislikleri ve akvaryumdaki kumun içerisinde oluşan kötü oluşumlu varlıkların yok edilmesinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Bu balık akvaryumun üst düzeyde temizlenmesi için kesinlikle gerekli olan bir balık türüdür. Eğer sizin de evinizde bir akvaryum varsa kesinlikle akvaryumda çöp balığı barındırmanız gerekir. Bu balık size temizlik hususunda önemli derecede yardımcı olacaktır.
" } ] }