{ "title": "Çipura", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/cipura-7528.jpg", "date": "18.01.2024 22:52:44", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Çipura, çipura halk arasında çupra balığı olarak bilinmektedir. Akdeniz bölgesinde yaşayan sparidae familyasına mensup bir balık türüdür. İklim yapısından dolayı hemen hemen tüm Akdeniz'de rastlanılan bir türdür. Güneydoğu Akdeniz açıklarında, İngiltere kıyılarında, Kanarya adalarında, Verde burnunda ve az miktarda da Karadeniz kıyılarında yetişir. Çipura balığı tropikal ve yarı tropikal ve ılıman iklimlerde yaşamayı sever. Bunun dışında da deniz fenogramlarının bulunduğu kumlu ve çamurlu ortamlarda da yaşayabilmektedir. Çipura yaşamını sürdürdüğü iklimdeki akarsuların başlangıcında bulunan ağız kısımlarda da yaşayabilmektedir. Türkiye'de ise en fazla çipura güney bölgesindeki sahillerde ve ege kıyılarında yaşamaktadır.

Çipura balıkları büyüklüklerine göre şu şekilde sıralanır
Çipuraların beslenme özelliklerini ve alışkanlıklarını incelemek için yapılan çalışmalarda 0-3 yaş arası balıkların mide içleri araştırılmıştır. Çalışma neticesinde çipuraların karnivor bir form özelliğine sahip olup, ergin çipuraların Crustacea ve Mollusca familyasına ait canlı türleri ile beslendikleri gözlemlenmiştir.

Çipuralar fizyolojik özellikleri bakımından incelendiğinde sırt yüksekliklerinin biraz fazla ve lateral kısımdan yassılaşmış simetrik sırt ve gövde yapısına sahip oldukları görülmüştür. Çipuralarda baş bölgesi iridir. Çipuranın buru küt ağzı ise terminal konumlu olup düzdür. Diş yapısına bakınca alt çenenin ön bölümünde 4 adet kanin, arka bölgede 3 sıra molar şeklinde yerleşmektedir. Çipuraların üst dudağı alt dudağına göre biraz daha kalındır. Ağız bölümü gözün başlamış olduğu hemen paralelinde sona ermektedir. Çipuralarda göz orta seviyede gelişmiştir. İki göz arasında V harfine çok benzer bir şekilde bir bant görülmektedir. Çipuraların çeneleri çok kuvvetlidir. Diğer bazı farklı balıkları ve küçük kabuklu canlıları zorlanmadan kolaylıkla yiyebilen etçil bir balık türüdür. Yaz aylarında hava sıcaklıkları artınca daha sığ sularda, sıcaklığın düşük olduğu kış aylarında ise 30-40 metre derinliğindeki sularda yaşarlar. 2 yaşları dolunca da çok daha derin yerlerde yaşamlarını sürdürürler. Üreme dönemleri ise ekim ve aralık ayları arasındadır ve bu aylar arasında 100-150 bin arası yumurta bırakırlar. Çipura çok kılçığı olan bir balık değildir. Eti beyaz, sert ve inanılmaz derecede lezzetlidir. Izgara yapılarak tüketildiğinde çok daha güzel olmaktadır. Ayrıca kültür balığı olarak çiftliklerde de üretimi yapılmaktadır. Çipuranın üretim çiftliklerinde yetiştirilmesi bakımından Türkiye, İspanya ve Yunanistan da başarılı bir şekilde üretim yapılmaktadır.

Maalesef yapılan bilinçsiz avlanmalar sebebiyle çipuraların yıllar içinde denizdeki sayıları azalarak daha çok balık çiftliklerinde yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır. Ama tat bakımından çiftlikte yetiştirilen çipura ile deniz çipurası arasında çok fazla fark bulunmaktadır. Balık çiftliklerinde yetiştirilen çipuralar denizdekilerle kıyaslandığında çok daha iridirler.
" } ] }