{ "title": "Ciklet Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/ciklet-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 02:21:15", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir balık türü olarak bilinmektedir. Ciklet balıkları doğada 10-50 metre arası derinliklerde kayalık ortamlarda yaşam alnı bulmaktadır. Ciklet balığı beslenme açısında genel olarak etçildir fakat bitkisel olan besinlerle beslenmesi bu balıkların sağlığı açısından olumlu etkiler oluşturacaktır. Ciklet balıklarının temel besinleri ise diğer tipik Mbuna yani MalaWi kayalık bölge çiklet balık türleri gibi kayaların üstünü kaplamakta olan yosun tabakası olmaktadır. Kayalar üzerinde oluşan yosun tabakalarının içerisinde oluşan küçük kabukluları ve böceklerle de beslenmeyi severler. Ciklet balığı tropikal iklim bölgesinde yetişme alanı daha geniş olan bir balık türüdür ve bu balıkların yetişme alanında su sıcaklığı 20 derece üstünde olmalı, aynı zamanda ideal su sıcaklığı 28 derece civarında ayarlanmlıdır. Ciklet balığı eğer akvaryumda beslenecekse akvaryumu aşırı derecede saklanma yeri ve optik bölge oluşturacak şekilde kayalarla dekore ederek bu balıklara yaşam alanı oluşturulmalıdır. Ciklet balıklarında erkek ciklet balığı yaklaşık olarak 40-50 cm çapındaki bir bölgeye sahip çıkmaktadır. Her erkeğe en azından üç dişi düşmesi şartıyla, çok büyük ve kalabalık olan akvaryumlarda birden fazla erkek de beslenebilir. Yani bu balıklar akvaryumlarda koloni oluşturarak beslenme alanı ve yetişme alanı bulabilir ve sağlıklı bir şekilde akvaryumda yaşamlarını devam ettirebilirler. Karma akvaryumlarda aynı cinsten olan barışçıl ciklet balıklarına bakılması uygun görülmektedir.

Ciklet balığı çoğalması için üremeye ihtiyaç duymaktadır. Ciklet ailesinin üyelerinden erkek ciklet balığı üremenin oluşabilmesi için ağzında yumurtaları kuluçkaya yatırma gibi ilginç bir özellik sergilemektedir. Yaklaşık olarak 12 gün boyunca dişi ciklet balığı ağzında yumurtaları saklı tutar ve onları başka balıklar tarafından yenilmemesi için korur. Bu kuluçka döneminde balık 12 gün boyunca aç kalır, yumurtaları saklayan ciklet balığı oldukça fazla kütle kaybına uğrar ve hassas bir yapıya sahip olur. Bundan dolayı ciklet balıklarında doğumdan önce ve doğum gerçekleştikten sonra anne balığı iyi beslemek ciklet balıklarının sağlığı açısından iyi olacaktır. Bu balıklarda belirlenen sürecin geçmesinden sonra ilk aşamada 10-50 arası yavru ciklet meydana gelecektir. Ciklet balığı yavrularını akvaryumda farklı bil bölgede güvence altına almanız gerekmekte ve dişi balığın akvaryuma salınmaması gerekmektedir çünkü yeni gelen balığı dışlayıp ölmesine sebep olacaktır. Ciklet balığı pirinha balığının kafa tutamadığı tek balık türü olmaktadır. Bubalık türü genel olarak akvaryumda sakin bir şekilde yaşam alanı bulur fakat üreme döneminde oldukça aksi olurlar. Dişi ciklet balığının yavrularını diğer balık türlerine karşı koruma sağlaması, yavru balıkları kendisi beslemesi ve erkek cikletten bile koruması bu balıklarının bilinen özelliklerinden olmaktadır.

Ciklet balığı akvaryumlara farklı bir güzellik katmaktadır. Genel olarak akvaryum balığı besleyen kişilerin farklı renklerde cıvıl cıvıl bir akvaryum oluşturmasına bu balıklar yardımcı olmaktadır. Fakat ciklet balığı bütün balık türleriyle uyum sağlamaz ve kendi cinsinden olan balıklarla etkileşim içerisinde ortam oluşturarak koloni şeklinde yani grup olarak etkileşim gösterir. Ciklet balığı renkleri genel olarak bu balıkların beslenmesinin temelinde renkleri oluşur. Bu nedenden dolayı renklerine özel bir ilgi göstermekte fayda olacaktır. Ciklet balıklarının bulunduğu akvaryumlardan parlak renklerle kaplı bir akvaryum oluşturmak istiyorsak eğer bitki temelli yemlerle ciklet balıklarını beslemek gereklidir. Bu beslenme türü ciklet balıklarının gelişimi açısından ve renklerinin daha doygun olması açısından fayda sağlayacaktır, diğer yandan ise balıkların stres altında olması durumunda renklerinde solma gerçekleşebilir. Fakat bu balıkların stres altına girmesini önlemek için daha dikkatli davranmak gerekmektedir. Balıkların renginde oluşan solmayı eski haline geri döndürmek bir hayli zor olacaktır. Stres sebebini bir an önce tespit ederek eğer akvaryumda herhangi bir değişiklik yapıldıysa akvaryumu eski haline çevirmeniz gerekecektir.
" } ] }