{ "title": "Challenger Köpek Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/challenger-kopek-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 19:34:34", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bulunan dev su tanklarında yetiştirilebilse de ülkemiz sınırlarında vahşi balık türlerini beslemeyi hobi haline getirmiş olan akvaristlerin de ilgisini oldukça çekmiş olan bir balık türüdür.

Ülkemizde devasa denecek büyüklükte akvaryumlarda ilgi odağı olmak için sergilenen bu balık türü küçük ebatlarda iken akvaristlere satılmaktadır. Görkemli yapıları sebebi ile akvaristler tarafından ilgi çekmektedir. Yalnız çabuk büyüme gibi bir sorunları olduğu için besleyen kişiler açısından sorun teşkil etmektedir. Yani iyi bakıldıkları ve yeterli genişlikte bir akvaryum da oldukları sürece bir ayda iki katı büyüklüğe ulaşabilmektedirler. Her bir challenger köpek balığı için 3000 litre kapasiteli dev akvaryum tipleri şarttır. Doğal gelişim hızları açısından 1000 litre gibi bir oran gerekmektedir. Sürü biçiminde gezmekten hoşlanan bu balık türü ev ortamları için pek de uygun olmayan bir balıktır. Fakat meraklıları tarafından yine de tercih edilmektedir.

Et ile beslenen bir tür olduğu için hem maliyet olarak hem de et yemesi nedeni ile akvaryumun kirlenmesi açısından ciddi sorunlar oluşturmaktadır. Besleyen meraklılarının yemleme esnasında oldukça dikkatli davranmaları gerekmektedir. Challenger köpek balığı okyanuslardaki köpek balıkları kadar zararlı olabilmektedir. Bu sebeple akvaryumda herhangi bir tür balıkla aynı ortamda bulundurulmamalıdır. Güvenlik nedeni ile akvaryumların üst kısımları her zaman kalın bir tür cam ile kapatılmalıdır. Bu balık türünü belli bir olgunluğa gelene kadar besleyen kişiler vardır. Akvaryumdaki su sertliğinin de bu balık açısından önemi vardır. Bu sebeple su sertliğinin 6-10 değerleri arasında olması gerekli bir durumdur. Su sertliği toleransı yüksek düzeyde olan challenger köpek balıklarının pH seviyesi ise 6,5-7,5 değerleri arasında bulunması gerekmektedir. Akvaryumda beslenmeleri koşulunda dip yemlerinin aksatılmaması gerekmektedir. Bu balık az ışık alan, kavuk, kaya vb. Maddelere gizlenebilecekleri akvaryumlardan hoşlanırlar ve üretim tarzları çok zordur.

Özelilkle bir kavuğun içerisine yumurta döken challenger köpek balığı yavrularını dişi olanında bile korumaktadır. Aynen diğer yumurta döken balıklarda olduğu tarzda kavuk farklı bir akvaryuma alınmalıdır. Kavuğun başka akvaryuma alınması esnasında oldukça temkinli olunmalıdır. Çünkü normal şartla altında bile yetiştirilmesi tehlike arz eden challenger köpek balıkları yavrularını koruma iç güdüsü ile daha fazla tehlike arz edebilirler.

Bu balığın challenger köpek balığından ziyade, Giant Cat Fish (Dev kedi balığı), Paroon shark, Thai shark gibi isimleri de bulunmaktadır. Birçok insan görüntüsü itibariyle köpek balığı zannetmektedir. Fakat hareketleri gözlemlendiği takdirde tavır olarak da onlar kadar vahşi ve tehlikeli oldukları görülebilir. Olgunlaşan challengerler çok fazla tehlike arz edebilmektedir. Ana yurdu Tayland, Vietnam ve Kamboçya'dır. Akvaryumda yetiştirenler tarafından izlenmesi zevk veren bir türdür. Akvaryum içerisinde yavaş süzülme gerçekleştiren bu balık akvaryuma yem atıldığı esnada koku ile hızlanarak daireler çizmektedir. Yemlenme biçimi olarak da yemlere dalar ve bir parça koparıp baş kısmını aşağı ve yukarı yönlere doğru oynatarak çiğneme girişimlerine başlamaktadır. Daha sonra bu işlemleri diğer parçalar içinde tekrar etmektedir.

Doğal ortamlarında 2,5 metreya kadar ulaşabilmektedirler. Bu sebeple akvaryumları geniş çaplı seçilmelidir. Aynı zamanda akvaryum dekor içermeyen sade cam bir akvaryum olmalıdır. Bu şekilde balık daha rahat bir yaşam sürmektedir. Dekor içeren akvaryumlarda dolaşmak bu balık türü için oldukça zordur. Bazı dekorlar balıkların yaralanarak zarar görmesine sebep olabilir. Ayrıca kumlu ve dekorlu akvaryumlarda yemleri aramaya başlayan challenger köpek balıkları dekor ya da kum içerisinde yemi bulamadıkları zaman strese girmektedirler. Sırf camda her şeyi net görebildikleri için daha rahat bir yaşam sürmektedirler. Yavru olan türleri için akvaryumda iç filtre yeterli iken büyüdükleri esnada muhakkak dış filtre de şarttır. Sebebi ise büyük olan balığın dışkılaması da büyük olacağından iki filtre şarttır. Ayrıca dışkı temizleme işlemi dışında akvaryumun üst cam kapağı her daim kapalı tutulmalıdır. Ayrıca yemlerini yemiyorlarsa bide loş ortamlarda yemlemeyi deneyin bu yöntem işe yarayacaktır.
" } ] }