{ "title": "Çay Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/cay-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 07:45:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Çay balığı, genellikle10-20 cm boyunu geçmeyen, küçük derelerde ve çaylarda yaşam süren balık türleridir. Genellikle avcılar bu balıkları serpme yöntemiyle avlarlar. Özellikle ciğer avlanma sırasında en fazla tercih edilen balık yemidir. Bunun dışında ekmek, hamur, darı gibi malzemelerde çay balığı avında sıkça kullanılır. Ancak en fazla ciğer kullanıldığında yakalanabilirler. Bilinçli avcılar bunu çok iyi bilirler. Eti lezzetli olduğundan, avcıların gözdesi balıklardan biridir.

Çay balığı dere ve çayların zeminindeki yumuşakçalar, bitkilerle beslenirler. Üremek için yumurtalarını bitkilerin, otların üzerine bırakırlar. Bu balıklar oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olduğundan, bazı kişiler büyük akvaryumlarda çay balığı beslerler. Ancak balıkların oksijen gereksinimi olur, akvaryumu daha fazla kirletir. Ayrıca akvaryum içinde hareketli olduklarından devamlı kapağı kapalı tutulmalıdır. Motoru sökecek kadar güçlü olurlar. Yqni çay balığını akvaryumda beslemek oldukça zahmetli bir iştir. Kısa sürede bu işten vazgeçebilirsiniz. Bu balıklar genellikle akıntılı olan taze sularda yaşamayı tercih ederler.

Bu balıklarda diğer tatlı su balıkları gibi kalın pullu olurlar. Su yüzeyine yakın yüzdüklerinde dışarıdan ışığın yansımasıyla hemen fark edilebilirler. Kayaların dibinde, bitkilerin arasında gezinirler. Amatör balıkçılar bile dere kenarlarında çay balığı avlamayı severler.
" } ] }