{ "title": "Canlı Balık", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/canli-balik.jpg", "date": "19.01.2024 19:39:57", "author": "Asiye Gül", "article": [ { "article": "Canlı Balık, balıkların doğumu veya yumurtadan sağlıklı çıkmalarıyla başlayan süreçtir. Balıklar, başka bir balık tarafından veya avcılar tarafından avlanmadıkları, hastalıktan yaşamlarını kaybetmedikleri sürece canlı yaşama süresine sahiptir. Canlı balık sözü, canlı doğum yapan balıklar içinde kullanılır. Lepistes, balina gibi balıklar canlı doğum yaparlar. Mersin balığı ve havyar üretimi için beslenen ve yakalanan balıklarda, canlı ameliyat edilerek havyarları alınır. Ayrıca Japonya, Çin gibi uzak doğu ülkelerinde balık canlı olarak sıkça tüketilir.

Suşi, Uzak doğu ülkelerinin vazgeçemediği yemekleri arasında olmakla birlikte, çiğ balıktan elde edilir. Japonlar ve Çinliler balıkları canlı canlı tüketmektedir. Canlı balık yemek yapımıyla ilgili yarışmalar yaparak en iyi balık aşçısını seçerler. Balıkları, canlı canlı pullarından ayırıp, derilerine çizikler atılarak, kuyruk kısmından canlı olarak kızartılıp sosla servis yaptıkları yemekler arasındadır. Yani balıklar yemek masasına kafa kısımları canlı olarak servis edilir. Ülkemizde canlı balık tüketimi sayılıdır, lokantalarda suşi canlı balık menüsünün başkahramanıdır." } ] }