{ "title": "Beyaz Köpek Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/beyaz-kopek-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 01:14:56", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Beyaz Köpek Balığı, Balık türleri arasında son derece yırtıcı ve vahşi olan türlerde bulunmaktadır. Bu türlerden biri olan ve denizlerin ve okyanusların hakimi olan beyaz köpek balıkları milyonlarca yıllardan eri evrimleşmeden günümüze gelmiş balık türlerinden biridir. Beyaz köpek balığı, günümüzde de nesli devam eden ve b birçok insanın korkulu rüyası olan bir türdür. Etçil olan bu balık türü oldukça iri bir gövdeye sahiptir. Bu nedenle küçük av aletleri ile avlanması mümkün değildir. Köpek balıkları özel kafes avlama teknikleri ile avlanan ya da orta boylardaki beyaz köpek balıklarının ağlara takılması ile avlanabilir. Bunun dışında küçük avlama yöntemleri ile bu tür balıkların avlanması olanaksız bir durumdur. Beyaz köpek balıkları son derece büyük bir gövdeye sahiplerdir. Bu şekilde tabir edilen büyüklüğünü tabi ki tahmin etmek zordur. Balık türünün büyüklüğü yedi metre kadar ve ağırlığı ise yaklaşık 2 ton kadar olanları bile bulunmaktadır. Bu şekilde devasa büyüklüğe sahip olan bir köpek balığı bir insanı rahatça yutabilecek bir kapasiteye sahiptir. Bazı köpek balıkları teknelere ya da kayıklara bile saldırarak bu araçların alabora olmasına neden olmaktadır. Oldukça vahşi olan bu köpek balığı çok büyük avlar peşinde koşar ve çok farklı özellikler sergiler. Tüm dünyada varlığını sürdüren beyaz köpek balığı en çok ılıman bölgelerde yaşamaktadır. Bunun yanında üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin bazı bölgelerinde de yer almaktadır. Özellikle Akdeniz Bölgelerinde ve Ege Bölgelerinde beyaz köpek balıklarına rastlamak mümkündür.

Genellikle orkinos balıkları ile beslenen beyaz köpek balıkları, bu balıkları avlayarak yaşamlarını sürdürürler. Fakat şöyle bir durum vardır ki orkinos balıkları günümüzde nesli yavaş yavaş tükenen balıklar arasındadır. Durum böyle olunca köpek balıkları da bu durumdan oldukça etkilenirler. Avlarını tam anlamı ile bulamayan köpek balıkları ise diğer balıklarla beslenmeye çalışırlar. Bu durum da tabi ki doğa dengesine olumsuz etkiler yapmaktadır. Bazı beyaz köpek balıkları yine orkinos balıklarını bulamadığı için yunus balıklarına saldırarak yine nesli azalmakta olan yunus balıklarını tüketmektedirler. Bu durum da yine doğanın aleyhine bir sorundur. Bunların yanında köpek balıkları balina, fok balıkları ve diğer köpek balıklarını yiyerek yaşamlarını sürdürürler. Beyaz köpek balıklarının son derece keskin dişleri bulunmaktadır. Bu nedenle son derece yırtıcı ve vahşi bir yapıya sahiplerdir. Bazı köpek balıkları bazen bir nedene bağlı olarak ya da nedensiz yani tesadüfen kıyı kesimlere yaklaşarak insanlara birer tehlike olmaktadır. Bu durum ise son derce korku durumlarına neden olmaktadır. Beyaz köpek balıklarının bir diğer önemli özellikleri ise farklı avlanma teknikleridir. Diğer balıklar direk saldırarak avlarını yerler. Beyaz köpek balığı ise önce avına alttan yaklaşır ve avına güçlü bir darbe vurur. Sersemleşen avı ısırır ve avın kan kaybından ölmesini bekler. Av öldükten sonra ise hızlı bir şekilde avını yer. Ayrıca köpek balığı avını çiğnemez, sadece parçalar halinde yutar.

Beyaz köpek balıkları avını yedikten sonra yaklaşık bir ay kadar bir süre hayatına aç şekilde devam edebilir. Yani yediği bir av onu bir ay boyunca hayatta tutabilir. Çiğneme yetenekleri olmayan bu balığın ağzında yaklaşık 3000 tane kesici diş bulunmaktadır. Bu dişler sayesinde avını belli boyutlarda parçalayarak yutar ve bu işlemi son derece hızlı bir şekilde gerçekleştirir. Beyaz köpek balığı, yavrulama döneminde 14 tane kadar yavru çıkarabilir. Koku duyuları son derece gelişmiş olan beyaz köpek balığının kan kokusunu fark etmemesi son derece az bir ihtimaldir. Bir ton suda birkaç damla kan bile olsa beyaz köpek balığı bu kokuyu rahatça hisseder.
" } ] }