{ "title": "Beyaz Balık", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/beyaz-balik.jpg", "date": "20.01.2024 08:42:02", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Beyaz balık, ülkemizde akvaryumlar içerisinde birçok zaman gördüğümüz mükemmel bir balık türüdür. Bu balık türü oldukça küçüktür. Bu nedenle bu balığın bulunduğu akvaryum içerisinde her balığı koyamazsınız. Aksi halde diğer balıklar beyaz balığı yiyebilirler. Beyaz balık adını birçok balık gibi görünüşünden almıştır. Beyaz ve küçük bir balık olan beyaz balığının yüzgeçleri uzun ve dalgalı bir yapıdadır. Bu nedenle Beyaz balığının görünümü kanatlı bir balığa benzemektedir. Rengi de beyaz olunca artık bu balığı meleğe benzetmemek zordur. Coğrafi olarak kökeni çok farklı nehirlere dayanmaktadır. Amazon havzasında bile görülen bu balık türünün boyutları oldukça küçüktür ve çok fazla büyümezler. Boyutları küçük olan bu balıklar ayrıca dünyada Brezilya'da görülmüştür. Nehirlerde yaşayan bu balık türleri ve daha çok sular altında kalmış olan bölgelerde ve bunun yanında çamurlu sularda yaşamayı severler. Bu nedenle genellikle akıntılı ve kirli sularda yaşamaktan son derece hoşlanmaktadır.

Beyaz balığın en güzel özelliği hem etçil bir balık olması hem de otçul bir balık olmasıdır. Bu nedenle kesinlikle aç kalmayan bu balık bazen yavru balıkları yiyerek bazen de yosunları yiyerek hayatlarını sürdürmektedir. Etçil olduklarında omurgasız balıklarla beslenen bu balık akvaryum içerisine konulduğunda akvaryum diplerinde oluşan yosunları yiyerek yaşayabilirler. Bu nedenle akvaryum içerisinin daha temiz kalmasını sağlayabilirsiniz. Eğer sizlerde beyaz balık besliyorsanız, bir miktar ıspanağı haşlayarak akvaryum içerisine koyabilirsiniz. Bu şekilde beyaz balıklar, ıspanak yiyerek sağlıklı bir şekilde yaşayabilirler. Beyaz balıklar son derece agresif balıklardır. Küçüklüklerine ve görünüşlerine göre agresif olan balıklar diğer balıklara saldırabilirler. Bu nedenle bazen av olsalar da birçok zaman avlarlar. Genellikle deniz seviyesinin orta kısımlarında yüzen bu balıklar, denizin ne en dibine ne de yüzeyine çıkarlar. Beyaz balık alırken ya da diğer durumlarda bu balıklarda cinsiyet ayrımı yapmanız oldukça zordur. Balıklardan anlayan kişiler bile bu balıkların cinsiyetini dişi ve erkek olarak ayıramaz. Bu nedenle hiçbir zaman kolay kolay dişi ya da erkek kanısına varmamanız sizler için çok daha iyi olacaktır.

Beyaz balık, yumurtalarını uygun ve ücra köşelerde bitkiler üzerine bırakırlar. Bu balıklar her yumurtlama döneminde birçok yumurta bırakarak hızlı bir şekilde ürerler. Bu nedenle beyaz balık akvaryumda hızlı bir şekilde çoğalabilir. Bunun için bir çift beyaz balık alarak akvaryumunuz içerisine koyabilirsiniz. Fakat bunun için yapmanız gereken akvaryum içerisine on on beş adet farklı balık koyarak arasından çift seçmesini sağlamak olacaktır. Sıcaklık olarak 24-30 derece arasında yaşayabilen bu balıklar ani sıcaklık değişimlerinde zarar görebilmektedir. Bu nedenle akvaryum suyunuzun sıcaklığını dengede tutmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Aksi durumlarda balık yaşayamayabilir. Son derece gösterişli bir balık olan beyaz balık, iyi bakıldığında çok hızlı bir gelişim göstermektedir. Böylece bu balıktan alacağınız verim çok daha iyi olacaktır. Beyaz balıklar kendinden büyük balıklara bir şey yapamazlar fakat neon gibi türlerdeki balıklar için büyük tehlikeler meydana getirebilmektedir. Son olarak bu balığı besleyebilmek için yaklaşık olarak akvaryum içerisinde 150 litre su olması gerekmektedir. Aksi durumlarda beyaz balığın yaşam koşulları istismar edilmiş olacaktır.
" } ] }