{ "title": "Beta Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/beta-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 00:43:54", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Beta balığı, doğal yaşam yerleri Tayland, Malezya, Kamboçya ve Vietnam olan yaklaşık olarak 6 santim boyunda olan balık türüdür. Genellikle erkeklerin, yüzgeçlerinin görkem, müthiş güzellikleri ve asaletini yansıtmakta olan vakur duruşlarıyla dikkat çeken bir tür olarak bilinir. Canlı yemle beta balıkları gelişmekte bu da renklerinin daha canlı ve güzel görünmesine yardımcı olmaktadır. Beta balığının yaşama ömrü üç yıl olmakla beraber nadirde olsa beş yıl yaşadıkları görülmüştür. Anabolikler sayesinde yedi yıla kadar ömürleri uzaya bilmektedir. Erkek betalar birbirleriyle geçinmekte zorluk yaşarlar. Dişi betaların boyları erkeklere göre daha kısadır. Erkek ve dişi betalar barışçıl olan balıklarla karma akvaryumda beslenebilirler. Fakat bu uyum süreside balıkların karakterlerine göre değişe bilmektedir. En uygun ortam erkek ve dişi betaların aynı akvaryumda beslenmesidir. Birkaç dişi beta balığı sorunsuz beraber yaşayabilirler. Erkek beta balıkları yumurtaları köpükten yapmış oldukları yuvalarında korumaktadır. Sanıldığı gibi kavanozda yaşama olasılıkları çok düşüktür. Özellikle de bu narin olan balık türünü bilinçsizce fanus, bardak veya kadehte beslemeye kalkmak son derece yanlış bir davranıştır. Yavru betalarda üçüncü aydan sonra cinsiyet ayrımı yapılabilir. Erkek betalar daha geniş, yüzgeçli ve parlak renklidir. Dişileri ayırmada tek özellik ise karınlarında toplu iğne başı büyüklüğünde bir nokta olduğu bilinmektedir.

Kuyruk ve yüzgeç yapılarına göre beta balığı çeşitleri
Beta balığı için akvaryum şartları ve bakımı nasıl yapılır?

Beta balıkları için en uygun akvaryum küçük veya orta büyüklükteki çeşididir. Akvaryumda tetrazon gibi betanın tül kuyruklarını koparacak bir balık türü bulunmamalıdır. Akvaryumun içini bol bitkilerle donatılmalıdır. Ancak bu bitkiler balığın yüzmesine engel olacak şekilde olmamalıdır. Suyu üzerinde duran köksüz su bitkileri ve dibinde çim gibi duran bitkiler bu iş için idealdir. Bu bitkiler ayrıca akvaryum suyunun kirlenmesini geciktirmekle ve balığa oksijen takviyesi sağlar. Akvaryumun ısısı en az 24 derece olmalıdır. Beta balıkları için en küçük akvaryum ölçüleri yükseklik ve genişlik 30×30 olmalıdır. Akvaryumda kesinlikle filtre kullanmayın. Beta balıkları hareketli suları sevmezler. Filtreli bir akvaryumda kolayca strese girmektedir. Beta balıkları akvaryum aksesuarlarını çok sevmektedirler. Çünkü aksesuarların içine girip saklanmaları hoşlarına gitmektedir. Beta balıklarının beslenmesinde canlı yem veya kaliteli yemler kullanabilirsiniz. Canlı yem kullanmanız daha çok tavsiye edilir. Sivrisinek ve karınca beta balıklarının sevdikleri yemlerdir. Beta balıklarını başka balıklarla beslemeyin. Dişi betalar barışçıl ancak erkekleri çok hırçındır. Son olarak akvaryum suyunu 2-3 ayda bir değiştirebilirsiniz. Suyu değiştirirken dikkat etmeniz gereken, suyun tamamını değil sadece yüzde 20 civarını değiştirmelisiniz.
" } ] }