{ "title": "Barbunya Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/barbunya-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 04:59:38", "author": "Asiye Gül", "article": [ { "article": "Barbunya Balığı, vücut yanlardan basık, ovel şekilde baş irice, yandan görünüşü burna doğru yuvarlak, alnı dikey, yüzgeçleri sar, vücudu pembe-kırmızı, kolayca dökülebilen pullarla kaplı, alt çenenin altında uzunca iki bıyığı vardır. Alt çenede dişleri yoktur. Yan çizgileri aralıksız ve düz renklidir. Dorsal yüzgeçleri renksiz veya düz renklidir. Tekir baligının burnunun dik oluşu, ağzının göz hizasına yakınlığı, göz çukurlarının yanında üç adet pul bulunması, ilk sırt yüzgeçlerinin bantsız oluşuyla barbunya balığından ayrılır. Barbunya balıkları kumlu ve çamurlu sahillerde yaşar. 300 metreye varan derinliklerde sürü halinde yaşar. Ortalama 12-15 cm'den 40 cm. Kadar büyüyebilirler. Nisan-Haziran ayları arasında 15.000-100.000 yumurta dökerler.

10 yıl yaşayabilirler. Etinin lezzeti ve bol avlanmasıyla ekonomik değeri yüksektir. Denizin en tatlı balığı barbunya balığı diye adlandırılır. Barbunya balığı genellikle Ege ve Akdeniz 'de yaşar. Barbunya balıkları, Kaya barbunyası, Ot barbunyası, Paşa barbunyası ve Kum barbunyası olarak 4 ayrılır. Aralarında en makbulü kaya barbunyadır. En lezzetli dönemi Temmuz ile Ekim aylarıdır. Barbunya balığının tavası, ızgarası ve kâğıtta kebabı bu dönemlerde çok lezzetli olur.
" } ] }