{ "title": "Balon Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balon-baligi.jpg", "date": "18.01.2024 23:20:32", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Balon Balığı, Günümüzde birçok balık türü olmaktadır. Balıkların her biri farklı olup bazıları tüketilebilen bazıları da tüketilmeyen balık türü olmaktadır. Ayrıca balıklar iki bölüme ayrılmaktadır. Mutlaka herkes aralıklarla balık tüketmelidir yani her evde balık mutlaka pişmelidir. Çünkü balık hem zihni geliştirir hem de unutkanlığı yok etmektedir. Balık da omega 3 bulunmaktadır bu nedenle kişinin vücudunda gerekli olan vitaminler balıkta bulunmaktadır. Birincisi kemikli balık türü diğeri ise kaburgalı balık türü olmaktadır. Balıklar çoğu zaman göç yapmaktadır fakat bu bazıları için geçerli olmaktadır. Fakat her balık yenmemektedir. Örneğin balon balığı kesinlikle yenilmemektedir. Balon balığı son günlerde ürkütücü haberlere konu olmaktadır ve bir kâbus gibi ortaya çıkan, zehirli bir balık türü olmaktadır. Genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara Denizleri'nde, taşlı ve yosunlu alanlarda yaşamlarını devam ettiren balon balıkları, su diplerinde yatarak yaşar ve kafasının üst bölümünde var olan gözleri ile küçük canlıları ya da diğer balıkları avlamaya yaramaktadır. Yazın gelmesiyle beraber daha çok nisan ve mayıs aylarında kışı geçirdikleri derin sulardan sahil bölgelerine kimi zamanda acı su bölgelerine yönelmektedirler temmuz ve eylül arasındaki zamanda üremelerini gerçekleştirirler. Bir üreme döneminde ise yaklaşık olarak 10-20.000 adet yumurta arasında yumurta bırakan balon balıklarının özel olarak hiçbir şekilde avcılığı yapılmamaktadır. Balon balıkları, Tetraodontidae familyasına ait olmaktadırlar. Balon balıkları bazı zamanlarda 110 cm boya kadar ulaşabilmektedir. Ağırlıkları ise en fazla 7 kg olabilmektedir.

Eti zehirli ve bu nedenle de değersiz olmaktadır. Balon balıkları, tetradoksin adı ile bilinen, güçlü bir zehirli madde içermektedirler. Özellikle kas kasılmalarına yol açabilen ve felce bile neden olabilen tetradoksin maddesi neredeyse tüm balon balıklarında bulunmaktadır. Bu balık her ne kadar yenilmese de Japonya'da birtakım işlem geçirdikten sonra yemek için hazırlanır ve tüketilir. Balon balıklarının fiziksel özellikleri ise sırtının koyu renkli olması ile bilinirken bir de siyah, kahverengi ve üzerinde siyah ya da koyu yeşil renkli noktaların sırt kısımda bulunduğu bilinmektedir. Ayrıca bu balığın karın bölgesi ise beyaz olmaktadır. Yanlarında ise 2 adet gümüş renkli şerit bulunan balon balıkları, bu yönleri ile diğer balıklardan daha kolay ayırt edilebilmektedir. Ayrıca 2.5 cm. Uzunluğundaki bu balığın gözlerinde fotokromik merceklere benzer bir özellik bulunmaktadır. Bu merceklerin rengi iseışığa göre açılır veya koyulaşmaktadır.

Denizlerde yaşayan balon balığı, çok zekice planlanmış bir savunma mekanizmasıyla düşmanlarından korunmaktadır. Balon balığı herhangi bir tehlikeli düşman ile karşılaşmadığı süre içinde normal bir balık gibi görünmektedir. Vücudunun etrafında iri dikenler bulunmaktadır ve bu dikenler balık normal şekildeyken yassı olarak vücudun yanına yapışık vaziyette olmaktadır. Halk arasında kurbağa ya da kirpi balığı olarak da adlandırılmakta olan bu balık kendisini tehlikede hissettiği bir durumda balon gibi şişer ve vücudunun birkaç katı kadar büyüdüğünden dolayı genelde balon balığı olarak adlandırılmaktadır. Balon balığı fazla ışıkla karşılaştığı zaman gözünün saydam tabakasının kenarlarında yer almakta olan“kromatofor” adlı boya hücreleri sarı renkli bir boya yapmaya başlamaktadır.
" } ] }