{ "title": "Balıklarda Üreme", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/baliklarda-ureme.jpg", "date": "21.01.2024 10:17:56", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Balıklarda Üreme, Balıklar genel olarak su altında yaşayan ve susuz kaldıklarında yaşamlarına son veren hayvan türlerinden olmaktadır. Genel olarak su altında yemelerini gerçekleştirmektedirler. Balıkların üreme organları genellikle gonadlar olup, bunlar dişide ovaryum, erkekte ise testis adını almaktadırlar. Dişi üreme organları genel olarak bir çifttir. Büyüklük ve ağırlıkları türlerine göre değişmekle beraber, olgun oldukları zaman balık ağırlığının %25'i kadar olabilmektedir. Genel olarak üreme mevsimi yaklaşmış ve az kalmış ergin bir balıkta ovaryumlar açık sarı veya kahverengimsi bir renk almaktadırlar. Daha iyi bir görünüm kazanır ve yüzeyinde bol miktarda kılcal kan damarları oluşmaktadır. Ovaryum da gelişen yumurtalar genellikle yumurta kanalı denilen bir boru yardımıyla vücut dışına atılırlarsa da bazı balıklarda yumurta kanalı tamamen yok edilmiş olarak, yumurtalar ve spermler sadece bir delikle dışarı atılabilmektedir. Testisler de erkek balılar da üreme organları olarak, genellikle bütün tatlı su balıklarında çift olmaktadır. Büyük testisler balıklarda üreme mevsimiyle ilgili olarak çok değişkenlik göstermektedir. Ergin halde olan bir balıkta, üreme mevsiminde testislerin rengi beyazımsı hale gelmektedir. Lekesiz ve düz bir görünüş oluşarak ve üzerinde kılcal kan damarları da görülmemektedir. Testislerin ağırlıkları da ovaryuma göre daha az olup, ergin haldeyken en çok vücut ağırlığının %12'si kadar olabilmektedir.

Tatlı su balıklarının geneli yumurta ile çoğalan bir durumu göstermektedir. Yani dişi balığın ve erkek balığın suya bıraktığı yumurta ve spermler su içerisinde döllenmektedir ve bunun için de böyle formlarda çiftleşme organları çok da gelişmemiş olmaktadır. Balıklarda spermler farklı şekillerde olduğu zamanda genel yapıları diğer omurgalı hayvanların yapısına benzerlik gösterir. Nadir bir olay olsa da döllenme dahili olduğundan, özellikle erkek balıkların çiftleşme organı olarak anal yüzgeç işlevsellik gösterir ve adeta yüzgecin bir bölümü penis görevi yapmaktadır. Balıklarda görülen bu yarı doğurma hali hiçbir zaman memelilerdeki doğurmaya benzememektedir. Bunun yanı sıra memelilerde yavru, ana rahmindeki gelişimi esnasında plasenta denilen bir göbek bağı ile annenin dolaşım sistemine doğrudan bağlanmış olarak, beslenmesi anne balıktan gelen kan içindeki besinlerle olmaktadır.

Balıklarda üreme ise balıklarınyumurtalarını genel olarak ya dişi tarafından hazırlanan bir yuvaya ya da sadece çukur bir zemin üzerine veya su yosunları ve köklü su bitkileri üzerine ya da kırık testiler üzerine bırakırlar. Tatlı su balıklarının çoğu, yumurtlamak için daima az derin suları tercih etmektedirler. Yumurtlama yerleri hızlı akıntılı çakıllı bir alan olabilmektedir ve böylece yumurtaları korumaya almaktadır. Bir diğer erkek balık ise suya spermlerini bırakarak çoğalmalarını sağlamaktadır. Böylece hem hızlı üreme hem de daha zararsız bir çoğalma görülür.
" } ] }