{ "title": "Balık Zehirlenmesi Belirtileri", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-zehirlenmesi-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 02:30:22", "author": "NURAY AYDINLI", "article": [ { "article": "
Balık zehirlenmesi belirtileri, genellikle bayat balıkların tüketimiyle oluşmakla birlikte, iyi temizlenmemiş balıkların yenilmesiyle de kendini gösterir.

Balık, içerdiği Omega 3 nedeniyle haftada en az üç gün sofralarda bulundurulması gereken bir et türüdür. A, K ve D vitaminlerini içinde barındıran balık, vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkilidir.

Hafıza gelişiminde önemli rol oynayan balık, taze tüketilmelidir. Balığın uzun süre taze bir şekilde muhafaza edilebilmesi için balık, kap ya da kovalarda hazırlanan soğuk suda bekletilmelidir. Aksi takdirde balık bayatlar ve tüketildiğinde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan biri olan balık zehirlenmesi, balık yendikten 2- 4 saat sonra etkisini gösterir. Balık zehirlenmesi belirtileri kolayca anlaşılabilir. İnsanlarda balık zehirlenmeleri antifilak şoklara neden olabilmektedir. Balıklarda bakteri oluşumları en çok çipura, uskumru, istavrit orkinos ve palamut gibi büyük balıklarda görüldüğünden, balık zehirlenmeleri en çok bu balıklar tüketildikten sonra görülür.

Balık Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Balık Zehirlenmesi Belirtileri Görüldüğünde İlk Yardım Nasıl Yapılmalıdır?

Balık zehirlenmesi belirtileri kendini gösterdiği an öncelikle hasta kusturulmaya çalışılmalıdır. Ayrıca güçlü müshillerden biri verilmelidir. Daha sonra müshil sonrası oluşan ishali durdurmak için ishal kesici bir hap hastaya verilmelidir. İshal kesici hap verilmeden önce, hastanın bağırsaklarının iyice boşaldığından emin olunmalıdır. Hastaya 24 saat boyunca sıvı ve hafif yiyecekler verilmelidir. Zehirlenme genellikle hayati tehlike taşımaz ancak yine de balık zehirlenmesi belirtileri görüldüğü an doktora başvurulmalıdır.
" } ] }