{ "title": "Balık Tutma Teknikleri", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-tutma-teknkleri.jpg", "date": "19.01.2024 15:15:05", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Balık Tutma Teknikleri, balık tutmak günümüzde hobiler arasında ilk sırayı yer alan ve ruhumuzu en iyi dinlendiren bir uygulamadır. Balık tutma, günümüz şartlarına bağlı olarak yoğun çalışma temposu ve stresli ortamların çoğalması nedeniyle hobi olmaktan ziyade artık bağımlılık haline gelmektedir. Böylece balık tutmak çok önemli bir hal olmaktadır. Balık tutma iki farklı sınıflandırmada gerçekleşebilir. Bunlar amatör ve profesyonel balık avcıları olarak nitelendirilir. Her iki sınıfın arasındaki fark amatörler genel olarak maksimum 500 gr. Kadar büyüklükte balık avlarken bir diğer profesyoneller kiloluk balıkları avlamaktadır. Ufak balıkları diğer büyüklere göre avlamak daha zordur. Fakat balık avlamak işini daha zevkli hale getiren, aslında ufak balıklardır. Çünkü ardı ardına oltaya takıldığından daha zevkli bir hale gelmektedir. Büyük balıklar ise daha sabır ve beceri isteyen bir durumdur. Çünkü büyük balıklar oltaya kolay kolay düşmezler. Büyük balık grupları genel olarak daha uyanıklardır. Fakat her iki sınıfında balık avlarken önemli hususlar mevcuttur. Her iki sınıfa hitap edecek şekilde balık tutma tekniklerini ayrı başlıklar altında açıklayacak olursak;

Balık Tutma Tekniklerinde Av Zamanının Belirlenmesi

Balık tutma tekniklerinde ilk sırada balık tutmaya gitmeden önce avlarınızın bol olduğu zamanı iyi bilmelisiniz. Balıkların mevsimini iyi bilmeli bununla birlikte gün içerisinde suyun yüzeyine ve kıyıya yaklaştığı zamanları iyi tespit etmeli ve araştırmalısınız. Örnek verecek olursak; lüfer balıkları kıyıya yaklaştığı zamanlar genel olarak gün bitiminden yani güneş battıktan sonra gece yarısına kadar kıyaya yaklaşırlar ve gün doğumuna yakın tekrardan denizin ortalarına yol alırlar. Bunun gibi hedeflediğiniz balıkları iyi araştırmalısınız. Aksi takdirde eli boş dönebilirsiniz. Fakat genel olarak balık tutma zamanı en ideal saati güneş batmaya yakın yani akşam üstü zaman dilimi ile gece yarısına kadar olan süredir.

Balık Tutma Tekniklerinde Av Yerinin Belirlenmesi

Balık tutma tekniklerinde av yerinin belirlenmesi oldukça önemlidir. Deniz balıkları için genel olarak düşünüldüğü zaman sahil kenarlarında oltanızı atacağınız yerin önemli yeri vardır. Balıklar attığınız oltanın belki de 10 metre gibi mesafede bol iken oltanızı attığınız alanda bir balık bile olmayabilir. Bunun için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Balıkları genel olarak çakıl ve kayalık ortamları severler Oltanızı atacağınız yeri belirlerken buna dikkat edebilirsiniz. Balıkların dünyasına inildiği takdirde balıklar yosunlu alanları hayatta sevmezler ve genel olarak çakıl taşları olan yerlerde yaşam alanlarını tercih ederler. Bulunduğunuz alanda yine de balıkları az buluyor ve çok balık tutmak istiyorsanız. Balıkları avladığınız alanlara çağırabilirsiniz. Unutmayın balıklarda sürü psikolojisi mevcuttur. Av yapacağınız alana 2 saate yakın bir süre öncesinden balık yemlerini atarak balıkları çekebilirsiniz ve orada toplanmalarını sağlayabilirsiniz ve diğer bir hatırlatma büyük balık tutmak istiyorsanız her ufak balıkların arkasında minimum bir adet büyük balık vardır. Siz oraya yemleme yaparak çağırdığınız balıkların yanında aslında büyük balıkları da çağırmış olursunuz.
" } ] }