{ "title": "Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-terbiyesi-nasil-yapilir.jpg", "date": "19.01.2024 23:15:56", "author": "Asiye Gül", "article": [ { "article": "
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan baharatlarla lezzeti artırmak kişinin damak lezzetine göre değişiklik sağlayabilir. Balık terbiye edilirken esas amaç eti dinlendirmektir. Karabiber, biberiye, limon suyu, zeytinyağı, soğan, sarımsak, maydanoz, tuz, hardal, kereviz yaprağı, tarhun, kişniş karışımını kullanılabilir. Çok fazla terbiyeleme etin lezzet değerini azaltır. Limon ve domates gibi asitli sebzeler kullanılırken süre çok iyi ayarlanmalıdır.

Hazırlayacağınız soslarda en az 30 dakika en fazla 60 dakika, sert deniz ürünlerinde ise bir gece kalması tavsiye edilir. Levrek, çupra, dil balığı gibi yumuşak etli balıklar en fazla 30 dakika, somon, palamut gibi daha etli balıkların 45-60 dakika sos da bekletilmesi tavsiye edilir. Büyük balıklarda terbiyeleme işleminden önce balığın derisine değişik çizikler atarak terbiyeleme işlemine geçilirse balıketi, sosu daha iyi sinecektir. Soslarda asitli malzemeler kullanılıyorsa cam, seramik ve çelik tencereler kullanılmalıdır. Bakır ve folyo kaplar kesinlikle kullanılmamalıdır. Balığın terbiyeleme işlemine girmesi balığın ızgaraya yapışmasını da önleyecektir. Çeşitli balıkları terbiyeleme için şu karışımlardan uygundur. Bir çay bardağı süt, üç yemek kaşığı zeytinyağı, bir çay kaşığı kişniş, bir çay kaşığı kimyon, üç diş ince doğranmış sarımsak çırpılarak balıklara yedirilir. Bu karışım beyaz etli balıklar için daha uygundur. Sirke ve soya sosu kırmızı etli balıkların terbiyesinde tercih edilir. Portakal, limon suyu, zeytinyağı, dereotu, deniz tuzu, biberiye sert kabuklu deniz ürünleri için kullanılır. Damak tadına göre hazırlanacak sayısız sos tarifleri vardır. Izgara, sote ve kızartma için ayrı, buğulama ve fırın için ayrı tarifler vardır. Bekletme süresini ayarladıktan sonra kullanılacak kıvam artırıcı malzemeler kişinin tamamen damak tadına göre ayarlanabilir.
" } ] }