{ "title": "Balık Takvimi", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-takvimi.jpg", "date": "20.01.2024 14:10:42", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Balık takvimi, hangi balığın ne zaman taze ve yenilebilir olduğunu bize bildirir. Balık mevsimi eylül ayında av yasağının kalkmasıyla başlar. Bu aydan itibaren avlanan balıkların en lezzetli dönemleri vardır. Hangi ayda hangi balığı lezzeti ve tazeliğiyle yemeniz gerektiğini öğrenebileceğiniz takvime uyulduğunda, fazla rağbetten dolayı değerli balıkların yavru iken avlanmaları da engellenmiş olur. Sağlık acısından zengin minerallere sahip olan balık türlerini tüketirken mevsimine de dikkat etmek gerekir. Örneğin, Kış aylarında kefal ve hamsinin tam yağlı olduğu dönemdir. Zamanına göre balıkların pişirilme önerileri de değişebilir.

Balık türlerine göre balık takvimi

Hamsi: Ocak, şubat, kasın ve aralık aylarında hamsinin en lezzetli olduğu dönemdir.

İstavrit: Bütün yıl boyunca bulunan bir balık türü olan istavrit her ay yenilebilir.

Çinekop: Temmuz ve ağustos aylarında en lezzetli olduğu aylardır. Diğer aylarda yenmez.

Sardalya: Sadece haziran, temmuz, ağustos, eylül aylarında yenen balık. Bu aylarda taze ve lezzetlidir.

Lüfer: En lezzetli dönemi ağustos, eylül, ekim aylarıdır. Senenin diğer aylarında da yenilebilir.

Palamut: Yalnızca temmuz, ağustos, eylül aylarında yenilen palamut o aylarda lezzeti tam yerindendir.

Uskumru: Senenin bütün aylarında yenilen balığın en lezzetli olduğu dönem, ekim kasım aylarıdır.

Levrek deniz: Senenin şubat, mart, nisan, mayıs aylarında en taze ve lezzetli haliyle bulunur.

Mezgit: Senede 3 ay bulunan mezgit, şubat, mart, nisan aylarında yenilir.

Barbunya: Yılın bütün aylarında yenilir. En lezzetli olduğu dönemler, ağustos, eylül, ekim aylarıdır.

Tekir: Bütün aylarda bulunur ve yenir. En lezzetli olduğu zaman, eylül ve ekim aylarıdır.

Sarıkanat: Temmuz Ağustos, eylül aylarında lezzetli döneminde tüketilebilir.

Kofana: Bütün aylarda yenilebilir. Lezzetli olduğu aylar, eylül ve kasım aylarıdır.

Kalkan: En lezzetli olduğu dönem, ocak, şubat ve nisan aylarıdır. Mart, mayıs, kasım ve aralık aylarında da yenilebilir.

Mercan: Senenin tüm aylarında bulunduğundan her zaman yenilebilir.

Kolyoz: Tüm aylarda yenilebilir.

Çipura: Yılın bütün zamanında bulunur. Ağustos ve eylül ayları en lezzetli olduğu dönemdir.

Dil balığı: Bütün yıl tüm aylarda yenilebilir.

Torik: Ocak şubat ayları lezzetli olduğu zamandır. Mart ayında da yenilebilir.

Kılıç balığı: Bütün aylarda bulunan kılıç balığının en lezzetli olduğu aylar, ağustos ve eylül aylarıdır.

Akya: Haziran, temmuz, ağustos, eylül ayları en lezzetli olduğu zamandır. Senenin diğer ayları da yenilebilir.

Karagöz: Ekim, kasım aylarına tazesi ve lezzetlisi olan balık, diğer aylarda da bulunur.

İzmarit: Şubat, mart, nisan, mayıs ayları bulunduğu dönemdir ve bu aylarda taze ve lezzetlidir.

Lipsoz: Tüm sezon avlanan balık her ay tüketilebilir.

Pisi: senenin tüm aylarında bulunabilen balık her zaman yenilir.

Mırlan: 12 ay boyunca olan balık her zaman yenilir.

Kırlangıç: Her zaman yenilebilen bir balık türüdür.

Kalamar: Senenin her ayında tercih edilebilir.

Ahtapot: Dilenildiği zaman tercih edilip tüketilir. Her ay bulmak mümkündür.

Sübye: Yılın her ayı bulunan sübye balığı her zaman tüketilebilir.

Karides: Her zaman avlanan karides tüm sene tüketilebilir.
" } ] }