{ "title": "Balık Sosu", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-sosu(1).jpg", "date": "20.01.2024 13:43:16", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "Balık sosu, balık çeşitlerine göre zeytin yağlı soğuk, tereyağlı sıcak soslar halinde yapılıyor. Balık yemeklerinin yanında ekstra lezzet olan soslar, balıkları lezzetli pişirebilmek için de kullanılıyor. Bol etli balıklar için sebzeli soslar hazırlamak mümkün. Izgara ve kızartılmış balıkların lezzeti ise bademli soslarla harmanlanabiliyor. Bu sos tarifleri diğer deniz mahsulleri için de uygun bir lezzet.

Bademli ve limonlu balık sosu: Yağda yahut ızgarada kızartılmış büyük balıkların üzerine dökülerek servis edilir.

Bademli ve limonlu balık sosu malzemeleri
Bademli ve limonlu balık sosu nasıl yapılır?

Bir tavada tereyağı eritilir. Bademler soyulup ince ince kıyılır ve yağın içerisine konur. Biraz kavrulduktan sonra limon suyu da ilave edilir. Limon suyundan sonra bademler 2-3 dakika daha kavrulup altı kapatılır. Tuzu ve karabiberi atılır. Maydanozlar ince ince kıyılıp sosun içerisine konur. Sıcak olarak servis edilir.

Limonlu tavuk sulu balık sosu: Kalkan, somon ve kılıç balığına yakışan bir sostur. Balıkların servis şekillerine göre üzerinde veya altında sıcak olarak servis edilir.

Limonlu tavuk sulu balık sosu malzemeleri
Limonlu tavuk sulu balık sosu nasıl yapılır?

Derin bir tavada mısır nişastası, limon kabuğu ve tavuk suyu iyice karıştırılıp ocağa konur. Kaynayana kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynadıktan sonra altı kapatılıp, tuzu, karabiberi ve dereotu eklenir. Sıcak olarak servis edilir.

Tartar sosu: Özellikle kalamar ve kızartılmış balıklarla birlikte servis edilen soğuk bir sostur.

Tartar sosu malzemeleri
Tartar sosu nasıl yapılır?

2-3 yemek kaşığı olacak kadar, yeşil soğanlar ve dereotu ince ince kıyılır. Bir kabın içerisinde bütün malzemelerle karıştırılıp sos hazır hale getirilir.

Sarımsak ve bademli sos: Soğuk olarak servis edilen sos, beyaz etli balıklar ve ızgarada pişirilen balıklarla beraber tüketilir.

Sarımsak ve bademli sos malzemeleri
Sarımsak ve bademli sos nasıl yapılır?

Bir mutfak robotu yardımıyla sarımsaklar ezilir. Zeytinyağı dışında tüm malzemeler ilave edilip çekilir. En son zeytinyağı yavaş yavaş karışıma ilave edilip karıştırılır.

Sebzeli yoğurtlu balık sosu: Bol ve beyaz etli balıklar için tercih edilen bu sos kızarmış balıklarla daha lezzetlidir.

Sebzeli yoğurtlu balık sosu malzemeleri
Sebzeli yoğurtlu balık sosu nasıl yapılır?

Yeşil biber, yeşil soğan, dereotu ince ince kıyılır. Yoğurtla hardal karıştırılır ve yeşillikler içerisine konur. Tuzu, karabiberi atılıp sos tamamlanır. Kızartılmış balıklarla soğuk olarak servis edilir.

Kırmızı biberli balık sosu: Yengeç, karides, ıstakoz gibi deniz mahsulleriyle birlikte servis edilen közleme usulü bir sostur.

Kırmızı biberli balık sosu malzemeleri
Kırmızı biberli balık sosu nasıl yapılır?

Kırmızı biberler közlenir. Kabukları ve çekirdekleri ayıklanıp dilimlenir. Kuru soğan ve sarımsak da ince ince doğranır. Bir tavaya zeytinyağı konur ısıtılır. Sarımsak ve soğanlar sotelenip biberler ilave edilir. Tavuk suyu da konulup kaynamaya bırakılır. Tuzu, karabiberi atılır. 2-3 taşım kaynadıktan sonra altı kapatılıp püre haline getirilir.
" } ] }