{ "title": "Balık Nasıl Tutulur", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-nasil-tutulur.jpg", "date": "19.01.2024 12:22:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Balık nasıl tutulur, balık tutmak profesyonel kişiler belki de en kolay iş. Ancak bu işe yeni başlayacak olanlar için, belki de dünyanın en zor işi. Bize göre balık tutmak herkese uygun değil. Çünkü balık tutmak tam bir sabır işi. Bunu gerçekten istemelisiniz. Sabahın ilk ışıklarında kalkmalı, balık avlarken sabırla beklenmeli, neler yapacağınızı çok iyi bilmelisiniz. Ancak bu bekleme zamanını iyi bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Size eşlik eden dostlarınızla, çocuğunuzla doğanın eşliğinde sohbet etme olanağı bulabilirsiniz. Üstelik bu sırada istediğiniz gibi balık tutabilirseniz, keyfinize diyecek olmaz.

Balık tutmak için, öncelikle bir oltaya ihtiyacınız var. Balık tutacağınız yeri belirlemeniz ister sahil kesiminde, isterseniz bir tekneden balığı avlamak keyifli olur. Gerek duyacağınız balık avlama ekipmanları, bunları satan yerlerden temin edilebilir. Olta, makara, balığı içine koyacağınız bir kutu, iğneler, pense, bıçak, yem gibi ekipmanlar bir çantanın içinde size eşlik etmelidir. Balık avlamak için, profesyoneller doğal yemleri kendileri hazırlarken, bu işi hobi olarak yapanlar için yapay hazır yemler bulunmaktadır. Ancak avlamak istediğiniz balık türüne göre uygun yemleri, olta ve iğneyi tercih etmeniz önemlidir. Bazı balıkları ekmekle bile tutabilirsiniz. Bazıları canlı yeme gelir, bazı balık türleri de hazır yapılmış yemlerle tutulur. Bu aşamaları geçtikten sonra balık nasıl tutulur konusunda dikkat etmeniz gerekenleri anlatmaya çalışalım.

Balık nasıl tutulur?

Balığı tutmak için, ihtiyacınız olan tüm malzemeleri hazırladıysanız, balık tutacağınız yere gidebilirsiniz. Eğer gece balık avlamak istiyorsanız, size bir led lamba da gerektiğini unutmayın. Balığı tutunca iğneyi çıkarmanız için, küçük bir pensenizde olmalı. Ellerinizin zarar görmemesi için, yarım eldiven de kullanmanızı tavsiye ederiz.

Kullanacağınız yemler hangi balığı tutmak istediğinize, oltanın ne kadar derine dalacağına, oltayı ne kadar uzağa fırlatacağınıza, oltayı hareket ettirdiğiniz zaman hangi hareketlerle suda salınacağına göre farklılık gösterir. İlk defa balık tutmayı deniyorsanız, değişik yemlerden alarak ortalama 45 dakikada bir yemleri değiştirerek şansınızı deneyebilir ya da bir bilenden destek alabilirsiniz. Yüzeye yakın gezen balıklar için, dibe batmayacak olan sahte yemleri kullanabilirsiniz.

Yanınızda bulunan malzemelerin içinde çeşitli ağırlıklar, şamandıra ve değişik kalınlıkta olan yedek ip olmalıdır. Çünkü bu kadar özveride bulunarak, erkenden çıktığınız balık tutmaktan geri dönmek zorunda kalmayın.

İşin en zevkli kısmında yani balığı tuttuktan sonra içine koyacağınız bir kovanız olmalı. Bunun yanında balıkları evinize taze olarak götürmek için, içinde buz olan plastik buzluğunuz olsun.

Balık tutmak için kullanacağınız bir oltanız ya da kamışlı oltanız olmalı. Kamışlı olta alırsanız, bunun iki parçalı olanını tercih ederseniz arabada daha kolay taşıyabilirsiniz. Makaranızda oltanızla uyumlu olmalıdır. Yani oltanızın kamışı 7 kg çekiyorsa, makaranız 20 kg çekenden olmasın. En iyi kombinasyon 7-12 kg arasında olanlardır.

Tüm bunlar hazırlandığında, artık oltanızı atarak balık tutmaya başlayabilirsiniz. Özellikle güneş yeni doğarken ve battığı zamanlarda daha iyi balık tutabilirsiniz. Bu yüzden sabırla beklemeniz gerekir. Rastgele diyelim sizlere.
" } ] }