{ "title": "Balık Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-nasil-pisirilir.jpg", "date": "20.01.2024 15:23:06", "author": "Guner Gültekin", "article": [ { "article": "
Balık nasıl pişirilir, Balık, o mega 3 ve magnezyum bakımdan çok zengin bir besindir. Haftada bir defa arzuya göre iki defa yenilmesi tavsiye edilmektedir. Balık pişirme yöntemi genelde aynı olsa da balığın cinsine göre pişirme şekli değişmektedir. Balık, genelde yağda kızartılıp ya da fırında buğulama şeklinde pişirilmektedir. Balık damak zevkine göre kiremitte ya da ızgarada pişirilip sunulabilir. Örneğin, hamsi istavrit, barbunya, izmarit, sardalye balığı ve birçok buna benzer küçük balıklar, unlanıp yağda kızartılmaya uygundur. Büyük ve etli balıklar; çupra, alabalık sazan gibiler i ızgarada kiremitte bunlar fırınlanmış olarak da sunuma hazırlanabilir.

Balığın lezzetli olabilmesi için balığa ön girişim olarak sos hazırlanıp, pişirilirse lezzet bakımından dahada zenginleştirmiş olunur. Örneğin çupra balığını şu aşamaları izleyerek pişirirsek daha leziz olacaktır. İlk aşama olarak, balıklar güzelce yıkanır, boydan ortadan ikiye bir tarafını ayırarak açık vaziyette kesilir. Fırın tepsisi yağlanır, tepsiye balıklar dizilir. Bir yandan da sos hazırlanır. Bu sosun malzemeleri şu şekildedir: Bir kahve fincanı zeytinyağı, bir tutam tuz bir tutam biberiye, karabiber, arzuya göre dövülmüş sarımsak bir tutam kekik bir çay kaşığı elma sirkesi iyice karıştırılır. Tepsiye dizilmiş olan balıkların üzerine muntazam bir şekilde dökülür. İsteğe göre halka şeklinde kesilmiş soğan ve aynı şekilde kesilmiş ve kabuğu soyulmuş limon dilimlerini tepsideki balıkların üzerine koyulur. Önceden ısıtılmış yüz elli derecelik fırında yirmi beş dakikada pişirilip servise hazırlanır. Yanında roka salatası olmak üzere patates kızartması ile servis edilir.
" } ] }